Patronatele solicită implementarea unor măsuri de urgenţă pentru a nu permite falimentul fabricilor de textile
Full Article 3 minutes read

Patronatele solicită implementarea unor măsuri de urgenţă pentru a nu permite falimentul fabricilor de textile

Industria uşoară din Republica Moldova este în pragul colapsului din cauza problemelor create de noul coronavirus. Avertismentul a fost făcut azi de Asociaţia Patronală a Industriei Uşoare, care a cerut guvernului, parlamentului și președinției adoptarea unor măsuri de urgenţă pentru evitarea falimentului fabricilor de textile.

Într-un comunicat de presă, Asociaţia Patronală a Industriei Uşoare susţine menționează că fabricile de textile primesc cu două treimi mai puţine comenzi decât înaintea pandemiei de COVID-19. Astfel, producţia textilă s-a redus cu o treime, iar întreprinderile ar putea intra în faliment din cauza incapacităţii de plată a salariilor, taxelor şi chiriilor. În aceste condiţii, patronatele din domeniu cer ajutor de urgenţă din partea conducerii statului.

Amintim că, anterior, mai multe asociații de profil din țară au adresat o scrisoare deschisă președintelui Republicii Moldova, premierului, președintei parlamentului, ministrului Economiei și celui al Finanțelor prin care cer să fie luate măsuri urgente pentru susținerea mediului de afaceri. Oamenii de afaceri susțin că pandemia de COVID-19 va provoca pagube financiare imense, la nivel global, inclusiv pentru Republica Moldova.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu a anunțat, în cadrul conferinței de presă din 16 martie, că guvernul pregătește un set de măsuri pentru a veni în ajutorul businessului.  

Amintim că, potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 29 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți este în stare gravă, iar altul s-a vindecat și urmează să fie externat. 

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou iar premierul Ion Chicu a anunțat luni, 16 martie, că ar putea fi declarată stare de urgență la nivel național. Inițiativa a fpst aprobată în cadrul ședinței de guvern.

Toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: