utm.md

Patru studenți din Moldova au obținut locul I la un concurs internațional: au construit macheta unei case inteligente FOTO

Patru tineri din Republica Moldova, studenți la Universitatea Tehnică, au obținut primul loc la un concurs internațional de calculatoare „Hard & Soft”. Competiția a fost organizată de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și a avut ca temă realizarea unei „Case Inteligente”. Fiecare proiect al celor 16 echipe participante – din Republica Moldova, România, Ucraina, China și Marea Britanie – a fost evaluat de un juriu internațional. Într-un final echipa „Chișinău1”, formată din studenți ai UTM, a acumulat cel mai mare punctaj. 

Reprezentanții Universității Tehnice a Moldovei (UTM), instituţie de învăţământ superior tehnic din Chișinău, au anunțat pe 28 mai că o echipă formată din studenți ai universității a obținut primul loc la Concursul internațional studențesc de calculatoare „Hard & Soft”, organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Tinerii sunt studenți la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică din cadrul UTM.

Echipa „Chișinău1”, formată din studenți ai UTM, a concurat cu alte 15 echipe din universități din Republica Moldova, România, Ucraina, China și Marea Britanie.

Ajuns la a XXIX-a ediție, concursul a avut ca temă realizarea unei „Case Inteligente”, un proiect complex ce a necesitat aplicarea celor mai noi tehnologii în domeniul managementului energetic și automatizărilor. Participanții au trebuit să construiască o machetă de casă, integrând soluții de control al iluminatului, utilizând micromotoare pentru jaluzele și combinând surse de lumină naturală și artificială pentru a menține un nivel constant de iluminare. Echipele au folosit dispozitive și module pentru a construi imobilul și au aplicat surse de energie verde, controlere pentru captarea energiei și interfețe de comunicație WiFi pentru recunoașterea vehiculelor în garaj. Fiecare aspect al proiectului a fost evaluat de un juriu internațional, condus de inginerul Nicolae Bogdan Foica de la Cognizant Mobility GMBH Munchen, conform unor criterii riguroase”, au comunicat reprezentanții UTM.

Echipa Chișinău1, câștigătoarea concursului, a fost formată din următorii studenți: Vlad Guțu, Andrei Clima, Vladislav Corcodel și Nicu Drumea. Tinerii au acumulat cel mai mare punctaj la concursul internațional.

Se menționează că la diferențe foarte mici de punctaj, pe locul doi s-au clasat echipele: București2 de la Universitatea Politehnică București, echipajul Universității Tehnice din Cluj și echipajul Hebei University of Science and Technology din China.

Potrivit organizatorului concursului, Adrian Graur, de-a lungul anilor „Hard & Soft” a reunit peste 1 256 de studenți, mulți dintre ei devenind profesori universitari sau specialiști de renume.

UTM participă la acest concurs din anul 1995, obținând locul 1 în anii 2008, 2022 și anul curent.

utm.md
utm.md
utm.md


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, reacție la protestul opoziției în care s-ar fi plătit participanții: „Să nu ne vindem viitorul copiilor”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat protestul desfășurat sâmbătă, 26 iulie, la Chișinău, organizat de Partidul Socialiștilor, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”. Reacția acestuia vine după ce Inspectoratul General al Poliției a anunțat că mai mulți participanți ar fi primit bani pentru a lua parte la manifestație.

„Oameni buni, vă rog să nu vă lăsați prinși în scheme cu bani murdari. Oferirea și primirea de bani este ilegală. Cei care cumpără oameni pentru a-și îndeplini instrucțiunile de la Moscova vă folosesc pentru a-și umple buzunarele proprii. Ei aruncă la oameni niște bănuți, dar fac milioane pe spatele cetățenilor.

Haideți să nu ne vindem viitorul copiilor noștri. Cine e de acord azi să primească câteva sute de lei, dar pe viitor să trăiască într-o țară izolată de lumea civilizată, fără drumuri, fără spitale normale, fără școli moderne? Cine e de acord azi să ia câteva sute de lei, iar poimâine să nu mai aiba un viitor? Viitorul e mai scump decât 300 de lei – e neprețuit și de noi depinde ca toți moldovenii să aibă un viitor în pace și stabilitate, nu în insecuritate și izolare”, a scris Igor Grosu într-o postare pe rețele sociale.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: