„Pentru curaj și rezistență”. Jurnaliştilor ucraineni li s-a acordat un premiu special Pulitzer
Full Article 3 minutes read

„Pentru curaj și rezistență”. Jurnaliştilor ucraineni li s-a acordat un premiu special Pulitzer

Jurnaliştilor ucraineni li s-a acordat un premiu special Pulitzer pentru „curajul” lor de a relata despre invadarea ţării lor de către Rusia, a anunţat pe 9 mai asociaţia celor mai prestigioase premii ale presei americane.

Potrivit Hotnews.ro care citează AFP și Reuters, Marjorie Miller, reprezentanta Premiului Pulitzer, a salutat „curajul, rezistența și angajamentul jurnaliștilor din Ucraina de a raporta adevărul în timpul invaziei nemiloase a țării lor de către Vladimir Putin și propagandei sale de război în Rusia”.

„În pofida bombardamentelor, răpirilor, ocupației și chiar morților în rândurile lor, (jurnaliştii ucraineni) au perseverat să ofere o imagine exactă a unei realități teribile, aducând onoare Ucrainei și jurnaliştilor din întreaga lume”, a spus Miller, care a vorbit la o ceremonie de acordare a acestor premii la New York.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, un ONG internațional cu sediul la New York, șapte jurnaliști – dintre care trei ucraineni – au fost uciși în Ucraina în timp ce făceau reportaje despre războiul început unilateral de Rusia în 24 februarie, în timp ce asociația anchetează moartea a altor 5 jurnaliști pentru a confirma că decesul lor este legat de natura profesiei lor.

Washington Post a câștigat luni Premiul Pulitzer pentru serviciul public pentru acoperirea asediului Capitoliului SUA de către susținătorii fostului președinte Donald Trump, în timp ce Reuters a câștigat la categoria fotoreportaj pentru modul în care a acoperit subiectul pandemiei de coronavirus din India.

Miami Herald a câștigat la secțiunea Breaking News pentru modul în care relatat prăbușirea unei clădiri de apartamente care a ucis 98 de persoane.

The New York Times a câștigat trei premii Pulitzer: unul pentru Jurnalism naţional, altul pentru jurnalism internațional și un al treilea pentru Comentariu pentru Salamishah Tillet, o colaboratoare care, în general, a scris în NYT despre rasă în arte și cultură.

În plus, reporterul New York Times Andrea Elliott a câștigat un premiu Pulitzer la categoria generală non-ficțiune pentru cartea ei „Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City”.

La secțiunea „jurnalism de investigație” premiul Pulitzer a mers la Tampa Bay Times pentru o investigație asupra poluării și riscurilor toxice ale unei fabrici de reciclare a bateriilor din Florida.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: