știri.md

„Pentru curaj și rezistență”. Jurnaliştilor ucraineni li s-a acordat un premiu special Pulitzer

Jurnaliştilor ucraineni li s-a acordat un premiu special Pulitzer pentru „curajul” lor de a relata despre invadarea ţării lor de către Rusia, a anunţat pe 9 mai asociaţia celor mai prestigioase premii ale presei americane.

Potrivit Hotnews.ro care citează AFP și Reuters, Marjorie Miller, reprezentanta Premiului Pulitzer, a salutat „curajul, rezistența și angajamentul jurnaliștilor din Ucraina de a raporta adevărul în timpul invaziei nemiloase a țării lor de către Vladimir Putin și propagandei sale de război în Rusia”.

„În pofida bombardamentelor, răpirilor, ocupației și chiar morților în rândurile lor, (jurnaliştii ucraineni) au perseverat să ofere o imagine exactă a unei realități teribile, aducând onoare Ucrainei și jurnaliştilor din întreaga lume”, a spus Miller, care a vorbit la o ceremonie de acordare a acestor premii la New York.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, un ONG internațional cu sediul la New York, șapte jurnaliști – dintre care trei ucraineni – au fost uciși în Ucraina în timp ce făceau reportaje despre războiul început unilateral de Rusia în 24 februarie, în timp ce asociația anchetează moartea a altor 5 jurnaliști pentru a confirma că decesul lor este legat de natura profesiei lor.

Washington Post a câștigat luni Premiul Pulitzer pentru serviciul public pentru acoperirea asediului Capitoliului SUA de către susținătorii fostului președinte Donald Trump, în timp ce Reuters a câștigat la categoria fotoreportaj pentru modul în care a acoperit subiectul pandemiei de coronavirus din India.

Miami Herald a câștigat la secțiunea Breaking News pentru modul în care relatat prăbușirea unei clădiri de apartamente care a ucis 98 de persoane.

The New York Times a câștigat trei premii Pulitzer: unul pentru Jurnalism naţional, altul pentru jurnalism internațional și un al treilea pentru Comentariu pentru Salamishah Tillet, o colaboratoare care, în general, a scris în NYT despre rasă în arte și cultură.

În plus, reporterul New York Times Andrea Elliott a câștigat un premiu Pulitzer la categoria generală non-ficțiune pentru cartea ei „Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City”.

La secțiunea „jurnalism de investigație” premiul Pulitzer a mers la Tampa Bay Times pentru o investigație asupra poluării și riscurilor toxice ale unei fabrici de reciclare a bateriilor din Florida.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: