„Pentru noi este importantă demnitatea”. Stoianoglo a comentat suma pe care trebuie să i-o plătească statul, după decizia CtEDO
Full Article 3 minutes read

„Pentru noi este importantă demnitatea”. Stoianoglo a comentat suma pe care trebuie să i-o plătească statul, după decizia CtEDO

Mai multe surse media s-au focusat pe faptul cât prejudiciu a acordat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) reclamantului, susține avocatul Victor Munteanu care apără interesele lui Stoianoglo. Potrivit acestuia, CtEDO nu este despre acordarea sumelor de bani, ci despre respectarea drepturilor omului. La rândul său, Alexandr Stoianoglo a spus că nu a urmărit „scopul de a câștiga ceva de la stat”. „Pentru noi este importantă demnitatea noastră”, a menționat el. 

Aspectul pe care vreau să-l scot în evidență este interpretarea eronată și greșită… Deja am văzut la mai multe surse media care s-au focusat pe faptul cât prejudiciu a acordat Curtea reclamantului. (…) CtEDO nu este despre acordarea sumelor și prejudiciului material. Curtea Europeană este despre respectarea de către statul, în cazul dat Republica Moldova, a garanțiilor unui stat de drept, a garanțiilor respectării drepturilor omului. Aceasta este esența unei hotărâri a Curții Europene, deci nu suma. Suma este o chestiune departe de esența unei violări”, a menționat avocatul Victor Munteanu care apără interesele lui Stoianoglo.

Și Alexandr Stoianoglo a vorbit despre „suma despăgubirii”.

Noi inițial nu am urmărit scopul de a câștiga ceva de la stat. Deci, suma care noi am cerut-o, o sumă foarte modestă. Pentru noi este important recunoașterea încălcării drepturilor noastre și pentru noi este importantă demnitatea noastră. (…) Dar dacă nu găsim, după decizia respectivă, o soluție amabilă cu guvernarea actuală atunci depunem toate eforturile pentru a încasa de la stat și prejudiciu moral, și prejudiciu material”, a conchis Stoianoglo.

***

Republica Moldova a încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo, la un proces echitabil atunci când a fost revocat din funcția de procuror general. Pe 24 octombrie, CtEDO a publicat o decizie urmare a plângerii fostului procuror general. Potrivit deciziei, Moldova trebuie să plătească lui Stoianoglo 3 600 euro drept despăgubire prejudiciului moral cauzat. De menționat că Stoianoglo a cerut despăgubiri de 20 de mii de euro.

Potrivit avocatului Victor Munteanu, conducerea Republicii Moldova trebuie să găsească o soluție, pentru a implementa hotărârea CtEDO, care a constatat că Alexandr Stoianoglo a fost privat de dreptul la justiție, după suspendarea din funcția de procuror general. Într-o conferință de presă, acesta a menționat că așteaptă că autoritățile „să-și repare gafa” și că Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să revină la plângerea lui Stoianoglo.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: