Percheziții la SA „Drumuri Cahul”. Un fost director interimar a rămas fără bolidul său de lux și a fost reținut

Astăzi, 19 martie, procurorii au efectuat 13 percheziţii,  în care sunt vizaţi ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul” şi un angajat al acestei întreprinderi, precum şi administratorul unul agent economic. Aceștia sunt bănuiți de delapidare a averii străine, săvârșită în proporții deosebit de mari, anunță Procuratura.

Percheziţiile au cuprins patru domicilii utilizate de persoanele bănuite, patru automobile şi sediile a două companii private. Concomitent, au fost supuşi percheziţiilor corporale şi cei trei bănuiţi.

În urma acțiunilor, procurorii anticorupţie au ridicat telefoanele mobile şi calculatoarele bănuiților. De la sediul unei întreprinderi private au fost ridicate documente contabile şi mijloace băneşti în sumă de 6000 lei şi 710 euro.

Procuratura precizează că, cei trei bănuiți, în perioada anilor 2020-2021, au încheiat trei contracte de prestări servicii, prin care agentul economic privat, în calitate de vânzător se obliga de a livra către SA „Drumuri-Cahul”, cantitatea de 749,88 tone de piatră spartă din granit, în sumă de 725 478,98 lei. În rezultat, au cauzat societății pe acțiuni daune în proporții deosebit de mari.

Procurorii informează că ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul”, mai este vizat şi într-o cauză penală pentru săvârşirea infracţiunii de îmbogăţire ilicită.

Potrivit oamenilor legii, în perioada anilor 2015 – 2021, activând în diverse funcții publice, a deţinut bunuri, valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite.

Prin urmare, referitor la acest caz, procurorii anticorupţie au ridicat şi un automobil de model BMW X7, de care se foloseşte ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul”, înregistrat după o companie privată, înscrisă după fratele acestuia.

Astfel, ulterior ridicării automobilului, procurorii anticorupţie urmează să înainteze judecătorului de instrucţie, demers de aplicare a sechestrului, în calitate de măsură asiguratorie pe caz.

Remarcăm că, ex-directorul interimar al SA „Drumuri-Cahul” a fost reţinut pe un termen de 72 de ore, în timp ce încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova, la punctul de trecere a frontierei de stat „Cahul (RM) – Oancea (RO).

Tot astăzi, în rezultatul percheziţiilor efectuate, procurorii anticorupţie i-a reţinut pe un termen de 72 de ore şi pe angajatul întreprinderii „Drumuri-Cahul”, precum şi administratorul unui agent economic.

Menţionăm că, urmare a audierilor în calitate de bănuiţi, aceştia nu îşi recunosc vinovăţia în săvârşirea infracţiunii incriminate şi nu colaborează cu organul de urmărire penală.

Procurorii anticorupţie urmează să înainteze în instanţa de judecată demersuri de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile în privinţa acestora.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: