Proteste Agricultorii
Максим Андреев, NewsMaker

Peste 280 de agricultori din Moldova au solicitat credite de urgență: cei mai mulți – din Cantermir și Edineț 

În perioada 1 martie – 31 mai, 285 de agricultori din Republica Moldova au solicitat credite de urgență. Cererea acestora a fost aprobată. Menționăm, 90% este garanția din partea statului. Cei mai mulți agricultori care au solicitat creditul de urgență sunt din raionul Cantermir și Edineț. 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că pe 31 mai s-a încheiat perioada de recepționare a solicitărilor pentru Creditul Agricol de Urgență. Potrivit Ministerului, începând cu 1 martie au fost recepționate și aprobate 285 de solicitări din partea agricultorilor.

„Acestea au însumat o valoare totală de 86,32 milioane de lei, asigurând credite în valoare de 96,06 milioane de lei”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Creditul Agricol de Urgență a fost conceput de Ministerul Agriculturii și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, cu susținerea Guvernului, pentru agricultorii micro și mici care se ocupă de creșterea cerealelor. Agricultorii pot accesa credite cu o valoare maximă de 500 000 lei, garantate de stat în proporție de 90%.

Cei mai mulți agricultori care au solicitat Creditul Agricol de Urgență sunt din raionul Cantermir – 22, Edineț – 21, Rîșcani și Găgăuzia – 18, Cahul – 16, Orhei – 15, Soroca și Briceni – 13.

***

Anterior, mai mulți fermieri și-au scos în stradă tehnica agricolă. Ei au protestat pe traseele naționale, ajungând să blocheze vama cu România, Leușeni. În reacție, autoritățile au declarat că sunt dispuse să ajute fermierii, dar țintit. Agricultorii cereau impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

În februarie 2024, prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea au avut o discuție cu agricultorii. Urmare a întrevederii, reprezentanții Guvernului raportau că producătorii de cereale, care au înregistrat pierderi din cauza crizelor din ultimii ani, vor putea solicita din 1 martie un credit agricol de urgență, care le va permite să înceapă sezonul agricol de primăvară. Se menționa că întreprinderile micro și mici vor putea beneficia de credite de până la 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului. Creditele vor fi oferite de toate cele 11 bănci licențiate din țară și vor putea fi utilizate pentru a procura semințe, combustibil, fertilizanți, pentru a achita serviciile mecanizate în agricultură și muncitorii.

Pe 22 martie, Asociația Forța Fermierilor a solicitat o ședință cu șefia Băncii Naționale a Moldovei Anca Dragu. Asociația s-a plâns că agricultorii nu pot accesa Creditul de Urgență, că „nu este funcțional”. Detalii AICI

La o lună distanță, pe 22 aprilie, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului raporta că a recepționat 226 de solicitări pentru Creditul agricol de urgență. Se menționa că toate cererile au fost aprobate. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinăul, fără buget aprobat de jumătate de an. Consilierii PAS cer convocarea de urgență a CMC: „Primarul ne face de râs”

Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită convocarea imediată a unei ședințe extraordinare a consiliului, pentru a dezbate proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, a examina modul în care au fost cheltuiți banii publici în 2024 și a investiga activitatea întreprinderilor municipale, în special a presupuselor cazuri de „obstrucționare a controlului consilierilor”. Totodată, consilierii PAS îl acuză pe primarul Ion Ceban că „ar sabota intenționat” votarea bugetului municipiului Chișinău.

De jumătate de an capitala Republicii Moldova se află în haos, blocaje și decizii arbitrare, care stagnează dezvoltarea orașului și afectează viața fiecărui locuitor. În loc de un primar implicat un edil care pare să creadă că Primăria e moșia sa personală, nu instituția publică care aparține tuturor chișinăuienilor. Domnule Ceban – sau, mai corect spus, Ivan Kremlinovici De la MAN – se pare că încă trăiți în filmul în care vi se spune ce să faceți direct de la Kremlin. Dar nu suntem la Moscova, suntem în Chișinău, într-un stat european, unde legea e mai presus de toate și nimeni – nici măcar dumneavoastră – nu sunteți mai presus de ea”, se menționează într-o declarație publică emisă de PAS Chișinău.

Consilierii PAS acuză administrația condusă de primarul Ion Ceban de lipsă de transparență în raport cu resursele municipale.

Să ni se prezinte starea în care se află întreprinderile municipale, pentru că accesul la informație pentru consilieri este limitat, ceea ce ne face să bănuim din probele adunate că se comit ilegalități care prejudiciază banul public. Suntem blocați în încercările de a obține informații. Accesul consilierilor în unele întreprinderi este restricționat, iar documentele solicitate nu sunt prezentate. Un exemplu grav este cazul IM Spații Verzi, unde accesul fizic este interzis, iar direcțiile Primăriei refuză colaborarea”, se arată în mesajul PAS.

Consilierii susțin că Chișinăul are nevoie de „proiecte și implicare directă și competentă”.

Chișinăul are nevoie de un primar cu care să ne mândrim. Nu de cineva care ne face de râs în lumea întreagă. E timpul să ne desprindem din acest cerc de influență toxică și să alegem un viitor european, transparent și demn pentru capitala noastră. Oamenii cer și vor să vadă activitate în Chișinău, nu de fațadă, dar proiecte și implicare directă și competentă. Nu concerte – dar proiecte! Asta vor oamenii”, transmite fracțiunea PAS.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la la serviciul de presă al Primăriei, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

***

Deși e deja luna iulie, Chișinăul nu are un buget aprobat. Până acum, mai multe tentative de a aproba bugetul au eșuat. În lipsa unui consens între Primărie și CMC, orașul funcționează pe baza unui buget provizoriu adoptat de Ion Ceban. Nu e prima dată când capitala se pomenește într-o astfel de situație. În 2024, bugetul Capitalei a fost aprobat pe 30 iulie.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban, pentru următorii cinci ani. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban și Blocul „Alternativa” din care face parte au criticat decizia și au acuzat PAS și pe președinta Maia Sandu că ar sta în spatele acesteia – acuzații respinse de guvernare și Președinție

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: