Peste 280 de agricultori din Moldova au solicitat credite de urgență: cei mai mulți – din Cantermir și Edineț 
Full Article 3 minutes read

Peste 280 de agricultori din Moldova au solicitat credite de urgență: cei mai mulți – din Cantermir și Edineț 

În perioada 1 martie – 31 mai, 285 de agricultori din Republica Moldova au solicitat credite de urgență. Cererea acestora a fost aprobată. Menționăm, 90% este garanția din partea statului. Cei mai mulți agricultori care au solicitat creditul de urgență sunt din raionul Cantermir și Edineț. 

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că pe 31 mai s-a încheiat perioada de recepționare a solicitărilor pentru Creditul Agricol de Urgență. Potrivit Ministerului, începând cu 1 martie au fost recepționate și aprobate 285 de solicitări din partea agricultorilor.

„Acestea au însumat o valoare totală de 86,32 milioane de lei, asigurând credite în valoare de 96,06 milioane de lei”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Creditul Agricol de Urgență a fost conceput de Ministerul Agriculturii și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, cu susținerea Guvernului, pentru agricultorii micro și mici care se ocupă de creșterea cerealelor. Agricultorii pot accesa credite cu o valoare maximă de 500 000 lei, garantate de stat în proporție de 90%.

Cei mai mulți agricultori care au solicitat Creditul Agricol de Urgență sunt din raionul Cantermir – 22, Edineț – 21, Rîșcani și Găgăuzia – 18, Cahul – 16, Orhei – 15, Soroca și Briceni – 13.

***

Anterior, mai mulți fermieri și-au scos în stradă tehnica agricolă. Ei au protestat pe traseele naționale, ajungând să blocheze vama cu România, Leușeni. În reacție, autoritățile au declarat că sunt dispuse să ajute fermierii, dar țintit. Agricultorii cereau impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

În februarie 2024, prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea au avut o discuție cu agricultorii. Urmare a întrevederii, reprezentanții Guvernului raportau că producătorii de cereale, care au înregistrat pierderi din cauza crizelor din ultimii ani, vor putea solicita din 1 martie un credit agricol de urgență, care le va permite să înceapă sezonul agricol de primăvară. Se menționa că întreprinderile micro și mici vor putea beneficia de credite de până la 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului. Creditele vor fi oferite de toate cele 11 bănci licențiate din țară și vor putea fi utilizate pentru a procura semințe, combustibil, fertilizanți, pentru a achita serviciile mecanizate în agricultură și muncitorii.

Pe 22 martie, Asociația Forța Fermierilor a solicitat o ședință cu șefia Băncii Naționale a Moldovei Anca Dragu. Asociația s-a plâns că agricultorii nu pot accesa Creditul de Urgență, că „nu este funcțional”. Detalii AICI

La o lună distanță, pe 22 aprilie, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului raporta că a recepționat 226 de solicitări pentru Creditul agricol de urgență. Se menționa că toate cererile au fost aprobate. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: