Peste 300 de tone de pește cu paraziți, descoperite în urma perchezițiilor
Full Article 2 minutes read

Peste 300 de tone de pește cu paraziți, descoperite în urma perchezițiilor

Peste 300 de tone de pește contaminat cu paraziți au fost descoperite de reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în urma a 15 percheziții desfășurate, la Chișinău, pe parcursul zilei de vineri, 1 noiembrie. Detaliile au fost publicate, astăzi, 4 noiembrie, pe site-ul Procuraturii Generale. 

Este vorba despre specii precum hering, merluciu trunchi, dar și macrou. Potrivit rezultatelor preliminare ale analizei, au fost depistați paraziți de diferite tipuri, în cavitatea abdominală și pe trunchiul peștilor.

Potrivit comunicatului, au fost vizați, în total, 11 importatori de pește. Aceștia sunt bănuiți că nu ar fi respectat condițiile de import.

Perchezițiile s-au desfășurat în colaborare cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și ai Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției. Oamenii legii au ridicat mărfuri fără acte de proveniență, peste 100 mii de lei necontabilizați, acte contabile, agende, înscrisuri, registre de procurări, precum și suporturi electronice de stocare a informației. De asemenea, aceștia au sigilat un oficiu în care s-ar afla mai multe probe.

Deocamdată, însă, nu au fost efectuate rețineri pe marginea acestui caz.

În comunicat se mai arată că marfa a fost introdusă în țară în vara și toamna acestui an, prin punctele de trecere Criva, Otaci și Tudora. Peștele provenea din Franța, Insulele Faroe, Lituania, Marea Britanie, Norvegia și Spania.

Menționăm că, la ședința guvernului din 10 octombrie, prim-ministrul Maia Sandu a declarat că, de la 20 august până pe 4 octombrie, în Republica Moldova au fost importate 73 de loturi de pește congelat, care conținea paraziți. Potrivit premierului, produsele ar fi putut ajunge în piețe, școli, grădinițe, spitale, penitenciare și localuri de alimentație publică. Ulterior, directorul general adjunct al ANSA, Ela Malai, a anunțat că directorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară a fost demis.

Noi detalii în cazul celor 15 percheziții din Chișinău privind peștele infestatOamenii legii au preluat mostre pentru trimiterea lor spre examinare în afara țării, din loturi de pește congelat care cântăresc peste 300.000 kg, de specie hering, merluciu trunchi, dar și macrou. Potrivit rezultatelor preliminare ale analizei, au fost depistați paraziți de diferite tipuri, în cavitatea abdominală și pe trunchiul peștilor.Detalii: http://www.procuratura.md/md/newslst/1211/1/8103/

Geplaatst door Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale op Maandag 4 november 2019

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: