În perioada august 2023 – iulie 2024, la ședințele plenare ale Parlamentului, s-au înregistrat peste 490 de absențe. Aproape jumătate dintre acestea au fost nemotivate. Cel mai mare număr de absențe, ca număr absolut, l-au avut deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) însă raportat la numărul de deputați, cele mai multe absențe au fost înregistrate de parlamentarii independenți. Cele mai multe absențe nemotivate le-au înregistrat 3 deputați neafiliați și cei 5 deputați independenți. Cele mai multe absențe motivate le-a înregistrat comunistul Vladimir Voronin. Au fost și deputați care nu au absentat de la nicio ședință plenară – 14 de la PAS și doi de la BCS. Datele au fost comunicate de Asociația Promo-LEX.
Asociația Promo-LEX a monitorizat prezența deputaților de la ședințele plenare ale Parlamentului, în perioada august 2023 – iulie 2024. Este vorba despre două sesiuni ordinare – sesiunea de toamnă și cea de primăvară.
„În cele două sesiuni ordinare ale perioadei de monitorizare, ponderea medie a deputaților prezenți a fost de 87%. Această prezență a crescut de la 85% în sesiunea de toamnă 2023 la 89% în sesiunea de primăvară 2024. O posibilă explicație pentru această îmbunătățire o reprezintă aplicarea sancțiunilor pecuniare pentru absențele nemotivate, dar și reducerea frecvenței ședințelor plenare, organizate o dată la două săptămâni”, a comunicat Asociația.
Totuși, a menționat Promo-LEX, unele ședințe au fost marcate de prezențe scăzute, precum cea din august 2023 – cu doar 73 de deputați prezenți, și ședințele din 28 decembrie 2023, 26 aprilie 2024 și 6 iunie 2024 – când au fost înregistrați între 76 și 78 de deputați.
Cine sunt deputații care au absentat
Asociația a menționat că aleșii poporului sunt obligați să se înscrie pe lista de prezență până la începerea ședinței și să fie prezenți pe toată durata acesteia. Totuși, în cazul în care deputatul nu poate participa, din diferite motive, acesta trebuie să informeze conducerea Parlamentului.
„Pentru perioada august – decembrie 2023, fracțiunea PAS (63 de deputați) a acumulat un număr de 50 de absențe. BCS, cu 25 de parlamentari, a avut 59 de lipse. Cei cinci deputați independenți au avut un număr total de 75 de absențe, iar deputații neafiliați, care inițial erau cinci, apoi au ajuns la șapte mandate, au adunat 50 de absențe. Situația nu fost mai roz nici în perioada ianuarie – iulie 2024, când deputații „s-au întrecut” la numărul de absențe. În sesiunea de primăvară 2024, cei 62 deputați PAS au acumulat 83 de absențe, cei 25 de deputați BCS au avut 83 de lipse, deputații independenți au absentat de la ședințe de 50 de ori, iar cei neafiliați de 44 de ori”, a raportat Promo-LEX.
Potrivit Asociației, cel mai mare număr de absențe, ca număr absolut, l-au avut deputații fracțiunii BCS – 142 de absențe, însă raportat la numărul de deputați, cele mai multe absențe au fost înregistrate de deputații independenți.
În total, în perioada august 2023 – iulie 2024, deputații au înregistrat următoarele absențe:
Fracțiunea PAS – 133 de absențe, dintre care:
Motivate – 94 de absențe.
Nemotivate – 39 de absențe.
Fracțiunea BCS – 142 de absențe, dintre care:
Motivate – 116 de absențe.
Nemotivate – 26 de absențe.
Deputații independenți – 125 de absențe, dintre care:
Motivate – 35 de absențe.
Nemotivate – 90 de absențe.
Deputații neafiliați – 94 de absențe, dintre care:
Motivate – 21 de absențe
Nemotivate – 73 de absențe.
Asociația a declarat că cele mai multe absențe motivate le-a înregistrat deputatul BCS, Vladimir Voronin. La polul opus, cele mai multe absențe nemotivate le-au înregistrat trei deputați neafiliați – Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan și cei cinci deputați independenți – Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Marina Tauber.
Promo-LEX a amintit că regulamentul Parlamentului prevede sancțiuni pentru absențe nemotivate și anume pierderea a 50% sau 75% din salariu și indemnizații.
„Achitarea salariilor și indemnizațiilor, care a fost suspendată anterior perioadei monitorizate, au rămas cu același statut până în februarie 2024, pentru opt deputați. În plus, în perioada monitorizată au fost sancționați cu pierderea din salariu și indemnizații și compensații în proporție de 50% și 75% patru deputați neafiliați, un deputat al fracțiunii BCS și unul al fracțiunii PAS”, a precizat Asociația.
Cine nu a absentat de la nicio ședință
În același timp, a raportat Promo-LEX, 14 deputați PAS și doi deputați BCS nu au absentat de la nicio ședință plenară.
„Vorbim despre Ion Babici, Lilian Carp, Gheorghe Cojoc, Evghenia Cojocari, Doina Gherman, Igor Grosu, Gheorghe Ichim, Mihail Leahu, Radu Marian, Ana Oglinda, Ersilia Qatrawi, Veronica Roșca, Vasile Șoimaru, Alexandr Trubca – PAS și Valeriu Muduc și Corneliu Furculiță – BCS”, a comunicat Asociația.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!