Dan Perciun/MEC

Peste 70 de profesori de limbă găgăuză vor fi concediați? Reacția Ministerului Educației

Direcția generală a educației din Găgăuzia a menționat că o decizie recentă a Ministerului Educației ar putea duce la concedierea a peste 70 de profesori din grădinițele din Găgăuzia. Potrivit Direcției, în noul stat de personal aprobat de Minister nu este prevăzută funcția de profesor de limba găgăuză. Ministerul Educației a numit informația referitoare la „excluderea funcției” drept falsă. Conform Ministerului, atât în statele de personal aprobate în 1999, cât și în cele aprobate recent, nu este prevăzută funcția de profesor de limba găgăuză. „Fondatorul instituției are dreptul legal de a aproba astfel de unități, în funcție de necesitățile specifice ale grădiniței și în limita bugetului disponibil”, a explicat Ministerul.

Precizările direcției din Găgăuzia

Direcția generală a educației din Găgăuzia a comunicat, pe 11 martie, că Ministerul Educației a aprobat un nou stat de personal pentru grădinițe, în care este prevăzut postul de profesor de limba română, dar nu și de profesor de limba găgăuză.

„Această decizie poate duce la concedierea a peste 70 de profesori din grădinițele din Găgăuzia și la întreruperea lecțiilor de limba găgăuză pentru copiii de vârstă preșcolară. În acest sens, educatorii au trimis o scrisoare președintei Maia Sandu și ministrului Educației, Dan Perciun, solicitând revizuirea ordinului și menținerea predării limbii materne în grădinițe”, se menționa în declarația Direcției.

Iar bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a acuzat autoritățile de încercarea de a submina bazele autonomiei prin concedierea a 70 de profesori de limba găgăuză din grădinițe. Ea a numit aceasta o „reformă monstruoasă”.

Reacția Ministerului Educației

Pe 12 martie, Ministerul Educației și Cercetării a reacționat la „informațiile apărute în spațiul public privind presupusa excludere a funcției de profesor de limba găgăuză din statele de personal și a orelor de limbă găgăuză din programul grădinițelor din UTA Găgăuzia”.

Ministerul a declarat că „aceste afirmații sunt false și au scopul să inducă în eroare opinia publică”.

„Ministerul subliniază că, atât în statele de personal aprobate în anul 1999, cât și în cele aprobate recent, nu se conține o unitate de profesor de limbă găgăuză. Totuși, fondatorul instituției are dreptul legal de a aproba astfel de unități, în funcție de necesitățile specifice ale grădiniței și în limita bugetului disponibil. Această prevedere a fost valabilă și în trecut și rămâne în vigoare și în prezent. Mai mult, Ministerul Educației și Cercetării a oferit mai multă autonomie fondatorului, astfel încât din resurse proprii să poată angaja și alte unități de personal conform Clasificatorului de Ocupații din Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Prin urmare, a adăugat Ministerul, „orice decizie privind includerea orelor de limbă găgăuză în programul educațional al grădinițelor din UTA Găgăuzia rămâne la latitudinea fondatorului”.

***

Amintim, pe 3 februarie 2025, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a aprobat noi norme de personal pentru educația antepreșcolară (0-2 ani) și învățământul preșcolar (5-6/7 ani). Aceasta, a comunicat Ministerul, este prima actualizare a documentului după anul 1999. Conform Ministerului, decizia va permite instituțiilor de învățământ să angajeze specialiști în domeniul educației incluzive dar și să asigure eficiența administrării grădinițelor.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ambasadorul Rusiei la București: Moldova trece printr-un proces de „românizarea artificial și forțat”

Ambasadorul Rusiei la București, Vladimir Lipaev, susține că Republica Moldova ar fi supusă unui proces de „românizare artificială și în mare parte forțată”. Diplomatul rus a criticat, în cadrul unui interviu acordat agenției pro-Kremlin Ria Novosti, vizitele frecvente ale oficialilor români la Chișinău și apropierea dintre Chișinău și București.

„Emisarii români vizitează practic non-stop Republica Moldova, demonstrând sprijin deplin pentru președintele Maia Sandu și așa-numita alegere proeuropeană, în opoziție cu cea pro-rusă”, a declarat Lipaev.

Diplomatul rus a criticat și faptul că „un număr semnificativ de lideri moldoveni, inclusiv președintele, dețin pașapoarte românești”.

„În realitate, Republicii Moldova i se impune astăzi o alegere antinațională, care duce la pierderea identității naționale și a suveranității statale. Procesul de românizare a Moldovei, aflat acum în plină desfășurare, are un caracter artificial, în mare parte forțat, și urmărește integrarea ei economică, asimilarea și ca o anexă demografică și lichidarea specificului național”, a mai declarat ambasadorul Rusiei în România.

Contat pentru un comentariu, Ministerul de Externe de la Chișinău nu a oferit, deocamdată, o reacție la acuzațiile lansate de Vladimir Lipaev.

De menționat că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că România este principalul partener al Republicii Moldova și un adevărat „ambasador” al țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, Bucureștiul își reafirmă constant sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în parcursul său european.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: