chisinau.md

Plata pentru meniul elevilor a crescut cu 100 de lei. Primarul justifică scumpirea: „Masa trebuie să fie creată sănătos, nu econom”

Prețul lunar pentru hrana copiilor din instituțiile de învățământ primar și secundar a crescut cu aproape 100 de lei. Într-o postare publicată pe 25 ianuarie, primarul capitalei, Ion Ceban, a explicat că scumpirea a fost necesară pentru a oferi un meniu sănătos celor mici.

Potrivit edilului, pentru anul curent, autoritățile municipale au prevăzut 44902,1 mii lei, cu 5425,9 mii lei mai mult față de anul trecut. Adaosul a fost necesar în legătură cu majorarea normelor financiare pe zi la unele categorii de elevi care beneficiază de alimentație gratuită.

Edilul a recunoscut că părinții vor trebui să plătească cu aproape 100 de lei mai mult, lunar.

„Nu era corect ca micul dejun să coste 13 lei 65, iar prânzul – 9 lei 35. Masa copiilor trebuie să fie creată sănătos, dar nu econom”, a argumentat Ceban.

Edilul a mai menționat că, în acest an, prânzul este achitat integral din bugetul municipal și a fost majorat cu 5 lei pentru anumite categorii de copii.

„În acest sens, rog consilierii municipali să nu facă politică, dar să contribuie prin acţiunile lor la îmbunătățirea sistemului. Am solicitat crearea unei comisii/grup de lucru, ce va include consilieri din toate fracţiunile şi va monitoriza procesul de alimentaţie în instituţiile de învăţământ din capitală. Mai este mult de muncit și personal voi da afară pe cei care economisesc pe seama copiilor”, a avertizat Ceban.

În instituțiile de învățământ primar și secundar din capitală, pe parcursul anului curent, vor fi alimentați, gratuit, 44 924 elevi, cu 688 elevi mai mult față de anul trecut.

➡️ În instituțiile de învățământ primar și secundar din capitală în anul curent sunt alimentați gratuit 44.924…

Publicată de Iv Ceban pe Luni, 25 ianuarie 2021

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: