Platforma Demnitate și Adevăr (DA) cere abrogarea imediată a hotărârii Parlamentului privind numirea lui Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală în funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Reacția vine după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat autenticitatea documentului cu privire la averea lui Musteață și la presupusa legătură a acestuia cu Dorin Damir, președintele Asociației FEA, care este în arest, fiind vizat în mai multe dosare penale.
Potrivit documentului expediat de către SIS Procuraturii Generale, Dorel Musteață și soția, fiica și soacra sa ar deține patru autoturisme, șapte apartamente în municipiul Chișinău, cu suprafața totală de 421,4 m2, patru încăperi nelocative, inclusiv un local cu destinație economică, două case de locuit cu suprafețe de aproape 240 m2 și 17 terenuri agricole.
„Sunt confirmate suspiciunile privind îmbogățirea ilicită a lui Dorel Musteață, pe care Platforma DA le-a expus public în repetate rânduri, înainte ca magistratul să fie votat de majoritatea PAS în funcția de judecător la CSJ. (…) În acest context, Platforma DA cere reviziurea poziției PAS privind numirea judecătorilor controversați la CSJ și solicită Procuraturii deschiderea unui dosar penal pe îmbogățire ilicită, pe numele magistratului Dorel Musteață”, se arată în declarația Platformei DA.
Între timp, deputata PAS Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a anunțat că a depus o interpelare către SIS, pentru a confirma autenticitatea documentului respectiv. Anterior, SIS a confirmat pentru NM că documentul este veridic.
Dorel Musteață a fost numit în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani. În ședința plenară din 4 noiembrie, Parlamentul a susținut candidatura acestuia, în pofida criticilor din partea opoziției.