Platforma DA și Partidul Schimbării și-au unit vocile. Declarație comună despre conturile de Telegram sparte
Full Article 2 minutes read

Platforma DA și Partidul Schimbării și-au unit vocile. Declarație comună despre conturile de Telegram sparte

Partidul Demnitate și Adevăr (DA) și Partidul Schimbării au publicat o declarație comună cu privire la scurgerile mai multor conturi de Telegram ce aparțin persoanelor cu funcții de răspundere în Republica Moldova.

„Considerăm că prin scurgerile de informații din 9 noiembrie curent a fost dată o nouă lovitură de imagine autorităților responsabile de reforma justiției și în mod repetat subminată încrederea în modul de organizare și desfășurare a concursurilor în justiție”, se arată în declarația celor două partide.

Liderii formațiunilor au condamnat încălcarea dreptului la corespondență privată, însă consideră că, în cazul în care convorbirile, cronologia și informațiile ce se conțin în discuțiile respective, subminează autoritatea Ministerului Justiției și a Consiliului Superior al Procurorilor și lovesc în credibilitatea concursului organizat de către CSP la funcția de șef al Procuraturii Anticorupție. Cele două partide solicită:

  1. Procuraturii Generale să efectueze:

–        o investigație penală în vederea atragerii la răspundere penală a persoanelor care se fac vinovate de spargerea conturilor personale;

–        o investigație penală cu privire la presupusele ingerințe în activitatea Consiliului Superior al Procurorilor prin prisma depășirii atribuțiilor de serviciu.

2.     Persoanelor cu demnitate publică, vizate în informațiile ce au fost scurse în spațiul public:

–        Explicații adecvate cu privire la veridicitatea informațiilor apărute în spațiul public;

–        Confirmarea sau infirmarea ingerințelor în justiție făcute de acestea.

3.     Președintei Republicii Moldova să inițieze:

–        Consultări publice transparente, cu atragerea exponenților societății civile, partidelor extra-parlamentare cu viziuni pro-europene, pe tema reformei justiției și a securității naționale;

–        Implicarea în procesul reformării justiției a opoziției extra-parlamentare în calitate de observatori pentru a facilita transparența proceselor, în special, pentru a diminua tentativele de ingerințe, trafic de influență sau depășirea atribuțiilor, fenomene ce vor compromite iremediabil noțiunea de justiție și reformă în Republica Moldova.

În același timp, cele două formațiuni, în calitate de partide extra-parlamentare, anunță că își rezervă dreptul de a contesta „bunele intenții ale guvernării pe reforma justiției și capacitatea acesteia de a livra rezultate”. Cu acest scop acestea anunță că vor olosi toate mijloacele disponibile.

Declarația este semnată de către Dinu Plîngău, președintele Platformei DA și Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: