Procuratura municipiului Bălți a recunoscut că persoana care la mijlocul lunii ianuarie a comis un triplu omor într-o suburbie a municipiului Chișinău a venit la poliția municipiului, cu câteva zile înainte de aceasta, și a recunoscut că a săvârșit un omor la Tiraspol. El a fost eliberat, întrucât nu exista nicio informație despre acest omor, a spus Viorel Tureac, procurorul de Bălți, menționând totodată că procuratura nu vede abateri în acțiunile poliției.
Această istorie a devenit cunoscută la sfârșitul săptămânii trecute, când ministrul de interne al Transnistriei nerecunoscute, Ruslan Mova a învinuit poliția din Bălți de faptul că aceasta a eliberat un criminal. Potrivit afirmațiilor lui Mova, la miliția transnistreană a parvenit o informație precum că la 5 ianuarie, la inspectoratul de poliție din Bălți s-a adresat un bărbat care este dat în căutare pe teritoriul Transnistriei și „a scris un autodenunț despre săvârșirea unui omor” la Tiraspol. Potrivit lui Mova, este vorba despre un omor premeditat. La fel, Mova susține că Tiraspolul i-a cerut poliției din Bălți să-i predea criminalul, însă aceasta a refuzat. Zece zile mai târziu după autodenunț, această persoană a comis un triplu omor într-o suburbie a municipiului Bălți.
Procurorul Tureac a comunicat pentru NM că în prezent, această persoană se află în arest – bărbatul este învinuit de omor premeditat la Bălți. La întrebarea NM, de ce o persoană care a recunoscut un omor nu a fost reținută, procurorul a spus că cineva poate fi reținut doar în cadrul unui dosar penal. „Noi nu putem judeca doar în baza unui autodenunț. Nici cadavru, nimic nu este. Orice persoană se poate autodenunța”, a menționat procurorul.
Procurorul Tureac a mai spus că după ce acest bărbat „a venit la poliție și a recunoscut omorul, informația a fost verificată, dar nu s-a confirmat”. „Conform datelor noastre, crima de pe teritoriul Transnistriei, despre care el a declarat, nu a fost înregistrată și noi nu știm dacă ea a fost săvârșită sau nu”, a menționat Tureac.
El a remarcat că inițial, bărbatul nu s-a prezentat cu propria identitate, iar documente nu avea cu sine: „Declarația sa a fost înregistrată și pentru că este vorba despre Transnistria, am expediat-o către poliția și procuratura orașului Bender, ei trebuiau să se ocupe de aceasta”. Potrivit lui Tureac, poliția de acolo a stabilit în mod operativ identitatea acestei persoane și a luat legătura cu părinții săi de la Bender: „Ei au confirmat că acesta este fiul lor, dar nu știau nimic despre crima săvârșită”.
Tureac a mai comunicat că, potrivit bazelor de date din Moldova, această persoană nu avea probleme cu legea. „De aceea nu am putut să intentăm un dosar penal. Consider că poliția a acționat conform legii”, a spus Tureac, adăugând că dacă poliția l-ar fi reținut, iar crima nu a avut loc, ar fi fost o încălcare a legii. În consecință, potrivit lui Tureac, din cauza aspectului său murdar și neîngrijit, bărbatul a fost trimis la Centrul de întreținere temporară, unde i-a fost acordat ajutor.
Viorel Tureac a respins informația cu privire la contactele cu forțele de ordine din regiunea nistreană după autodenunțul acestui bărbat și a presupus că puteau fi contacte dintre poliția moldovenească și miliția transnistreană, la Bender. Tureac a adăugat că oficial, forțele de ordine de pe malul drept și de pe malul stâng al Nistrului nu pot colabora.
Solicitată să răspundă la învinuirea lui Ruslan Mova, Alina Zbancă, consilierul ministrului de interne Pavel Voicu, a fost însă a spus că nu va comenta învinuirile „în care lipsesc dovezile din partea autorităților Transnistriei”.
Vadim Vieru, avocat „Promo-Lex”, consideră că în acest caz, organele de drept de la Bălți trebuiau să deschidă un dosar penal în baza recunoașterii săvârșirii unei crime. „Dacă sunt suspiciuni, ei trebuie să deschidă un dosar penal, să rețină pentru 72 de ore și să verifice această informație. Da, nu există o colaborare oficială dintre forțele de ordine de pe cele două maluri ale Nistrului, însă cea neoficială este. Poliția trebuia să încerce să obțină această informație prin canale neoficiale”, a spus expertul. Drept exemplu de colaborare, el a menționat investigația omorului incasatorilor de la METRO, când au fost implicate forțele de ordine de pe ambele maluri ale Nistrului.