Polonia va trimite în Moldova migranți ilegali? Guvernul combate un nou fals distribuit de Șor
Full Article 3 minutes read

Polonia va trimite în Moldova migranți ilegali? Guvernul combate un nou fals distribuit de Șor

Guvernul Republicii Moldova neagă informațiile apărute în ultima perioadă pe rețelele de socializare potrivit cărora Polonia ar intenționa să trimită în Republica Moldova migranții ilegali din Africa şi Orientul Mijlociu aflați pe teritoriul său, iar autoritățile moldovenești ar accepta acest lucru. Consilierul premierului, Daniel Vodă, califică informațiile drept „o minciună crasă”. Purtătorul de cuvânt al Executivului susține că falsurile de acest fel ar putea să se intensifice, în timpul apropiat.

„Este o minciună crasă, iar instituțiile de stat desfășoară negocieri transparente și publice asupra oricăror acorduri la care suntem parte. Autoritățile au avertizat populația că în timpul apropiat am putea să ne așteptăm la o intensificare a dezinformărilor cu scopul de a dezbina cetățenii țării noastre sau pentru a-i intimida. Toate aceste acțiuni ar trebui să ne motiveze să fim mai vigilenți și mai atenți la sursele de informare pe care le consultăm și să stopăm lanțul dezinformării”, a declarat Daniel Vodă.

Informațiile false, distribuite inclusiv de Șor

Informațiile despre migranții ilegali care ar urma să fie trimiși din Polonia în Moldova au fost distribuite de pe conturi diferite de Facebook. Postările fac referință la o resursă poloneză —  agencja-informacyjna. Pentru ca publicațiile să acumuleze mai multe vizualizări, acestea sunt promovate prin publicitate sponsorizată. Doar pe una din aceste pagini, publicația a acumulat în doar câteva zile cca 3.500 de reacții și aproape 4.000 de comentarii, scrie stopfals.md.

Informațiile despre migranți au fost publicate și de către oligarhul fugar Ilan Șor pe pagina sa de Facebook. Acesta a făcut și următoarea remarcă: „Sandu ne împinge spre o astfel de Uniune Europeană. Suntem o „țară terță” pentru ei, așa că nu au nevoie de tovarășii, care iau cu asalt Europa, îi vor trimite să se integreze undeva sub Chișinău. Posibil, dacă vom fi vreodată acceptați în UE (ceea ce este puțin probabil), atunci doar cu dreptul de receptor de „deșeuri”. O lume nouă și frumoasă în stil pasist”.

Sursa informației preluate de Șor nu a fost indicată. Falsul a mai apărut pe pagina și pe site-ul publicației periodice «Комсомольская правда в Молдове».

„Sperietori” despre migranți și refugiați au apărut și anterior

În cadrul alegerilor prezidențiale desfășurate în Republica Moldova în 2016 una din cele mai memorabile „sperietori” a fost informația despre 30.000 de refugiați sirieni pe care țara noastră ar urma să-i accepte dacă Maia Sandu va accede în funcția de șef al statului. Atunci era distribuită dezinformarea potrivit căreia Maia Sandu deja ar fi ajuns la o înțelegere în acest sens cu liderii statelor europene, iar dacă ea va fi aleasă rata criminalității va spori brusc din cauza refugiaților. Finalmente, la scrutinul de atunci a învins liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: