Popescu, despre rebeliunea militară din Rusia: „Este mai important ca niciodată să ne îndepărtăm de spațiul euroasiatic”
Full Article 3 minutes read

Popescu, despre rebeliunea militară din Rusia: „Este mai important ca niciodată să ne îndepărtăm de spațiul euroasiatic”

Republica Moldova trebuie să se îndepărteze de spațiul euroasiatic acum, mai mult ca oricând, susține ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în contextul rebeliunii armate a grupului paramilitar Wagner. Șeful diplomației de la Chișinău declară că Moldova este o țară pașnică, care își dorește să păstreze pacea pe teritoriul său. Obiectivul poate fi atins, zice Popescu, doar alături de Uniunea Europeană.  

„Cu toții suntem martorii evenimentelor care se desfășoară în Rusia, iar acestea ne aduc aminte, încă o dată, că pentru a păstra pacea, stabilitatea și democrația în țara noastră, e important să continuăm parcursul de aderare la Uniunea Europeană. Este mai important ca niciodată să ne îndepărtăm de spațiul euroasiatic al distrugerii și războiului. În Moldova nimeni nu are nevoie de război și dezbinare, indiferent de etnie sau limbă vorbită, fie ea română, rusă, găgăuză, ucraineană sau bulgară etc. De aceea, avem o singură șansă de a păstra pacea în țara noastră, de a progresa și de a ne dezvolta, și anume să continuăm pe drumul european al țării noastre”, a scris Nicu Popescu pe rețelele de socializare.

Amintim că Evgheni Prigojin, liderul grupării militare Wagner a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. În dimineața zilei, Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. Procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin. Autoritățile ruse au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia. Într-o primă declarație, președintele rus Vladimir Putin a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toți cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiți.

Precizăm că, în contextul evenimentelor din Rusia, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a recomandat tuturor cetățenilor Republicii Moldova să evite vizitarea regiunilor ruse de la granița cu Ucraina. De asemenea, MAEIE recomandă moldovenilor din aceste regiuni să părăsească locațiile, în cazul în care se mai află acolo. La rândul său, Guvernul a anunțat că continuă să urmărească cu atenție evenimentele din Federația Rusă și a dat asigurări că instituțiile statului sunt în dialog constant, inclusiv cu partenerii Republicii Moldova.

În caz de forță majoră, cetățenii Republicii Moldova pot apela linia telefonică de urgență a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă: +7 929 964 9079. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: