parlament.md

Prea mulți „nacialinici”. Dodon vrea să reducă din numărul deputaților și să le „înghețe” salariile

Președintele Igor Dodon susține că numărul de deputați ar trebui redus cu o treime, în funcție de numărul de cetățeni ai Republicii Moldova. De asemenea, acesta a anunțat că va propune o inițitivă legislativă prin care salariul său, dar și a deputaților, miniștrilor, a judecătorilor și a procurorilor să fie „înghețat”, adică să nu poată fi majorat, dar nici redus. Declarațiile au fost făcute în cadrul înregistrării „Președintele răspunde” din 14 februarie. 

„Încă în 2017 am ieșit cu o inițiativă de a organiza un referendum național pentru reducerea numărului de deputați cu o treime. Numărul de 101 deputați a fost stabilit în Constituția Republicii Moldova însă la începutul anilor 90, când populația Republicii Moldova era de 4,5 milioane de cetățeni. Timp de 28 de ani, o treime au plecat din țară, dar numărul de deputați a rămas neschimbat. Logic, dacă suntem mai puțini oameni, de ce întreținem mai mulți „nacialinici”? Eu susțin ideea că trebuie redus numărul de deputați cel puțin cu o treime, prin modificarra Constituției”, a explicat Dodon.

Acesta a mai spus că, în prezent, legea supremă a țării nu poate fi modificată, pentru că socialiștii nu dețin 67 de mandate în parlament, cât ar fi necesar pentru ca inițiativa să fie implementată. Șeful statului a promis, însă, că după încheierea alegerilor prezidențiale, vor fi propuse modificări „conceptuale” în Constituție în ceea ce ține de numărul de deputați, dar și „de alte elemente care trebuie actualizate”.

În ceea ce ține de noile majorări ale salariilor deputaților, șeful statului susține că pledează pentru micșorarea acestora.

„Aceas majorare care a apărut în ianuarie, de fapt s-a specualat dintr-o propunere a unui deputat de la Partidul Democrat. Eu știu că socialiștii au înaintat deja o inițiativă legislativă în acest sens și sunt ferm convins că vom găsi susținerea guvernului și inițiativa va fi votată pentru a se reveni la situația dinainte de 1 ianaurie”, a subliniat Dodon.

De asemenea, acesta a anunțat că va propune „înghețarea” salariilor pentru președinte, deputați, prim-ministru, miniștri, judecători și procurori.

„Ăștia sunt cei mai mari „nacialinici”. Până nu majorăm pensiile și salariile până la un nivel decent, nu avem de ce majora salariile la „nacialinici”, a menționat șeful statului.

Inițiativa urmează să fie propusă „în timpul apropiat”.

Amintim că discuțiile privind majorarea salariilor deputaților au început după ce câțiva deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au scris pe rețelele de socializare că lefurile pentru luna ianuarie le-au crescut cu peste 4 mii de lei. Ulterior, a ieșit la iveală faptul că majorarea se datorează unui amendament propus de deputatul PDM, Vladimir Cebotari.

Ulterior, deputații PSRM au anunțat că vin cu o inițiativă legislativă cu privire la anularea majorării salariilor deputaților sau mai exact, la revenirea la vechile salarii.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu a declarat că guvernul nu va aviza pozitiv inițiativa fracțiunii PSRM cu privire la diminuarea salariilor pentru deputați, iar majorarea salariilor pentru parlamentari este, în opinia sa, „restabilirea unei echități”.

Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: