Prea mulți „nacialinici”. Dodon vrea să reducă din numărul deputaților și să le „înghețe” salariile
Full Article 3 minutes read

Prea mulți „nacialinici”. Dodon vrea să reducă din numărul deputaților și să le „înghețe” salariile

Președintele Igor Dodon susține că numărul de deputați ar trebui redus cu o treime, în funcție de numărul de cetățeni ai Republicii Moldova. De asemenea, acesta a anunțat că va propune o inițitivă legislativă prin care salariul său, dar și a deputaților, miniștrilor, a judecătorilor și a procurorilor să fie „înghețat”, adică să nu poată fi majorat, dar nici redus. Declarațiile au fost făcute în cadrul înregistrării „Președintele răspunde” din 14 februarie. 

„Încă în 2017 am ieșit cu o inițiativă de a organiza un referendum național pentru reducerea numărului de deputați cu o treime. Numărul de 101 deputați a fost stabilit în Constituția Republicii Moldova însă la începutul anilor 90, când populația Republicii Moldova era de 4,5 milioane de cetățeni. Timp de 28 de ani, o treime au plecat din țară, dar numărul de deputați a rămas neschimbat. Logic, dacă suntem mai puțini oameni, de ce întreținem mai mulți „nacialinici”? Eu susțin ideea că trebuie redus numărul de deputați cel puțin cu o treime, prin modificarra Constituției”, a explicat Dodon.

Acesta a mai spus că, în prezent, legea supremă a țării nu poate fi modificată, pentru că socialiștii nu dețin 67 de mandate în parlament, cât ar fi necesar pentru ca inițiativa să fie implementată. Șeful statului a promis, însă, că după încheierea alegerilor prezidențiale, vor fi propuse modificări „conceptuale” în Constituție în ceea ce ține de numărul de deputați, dar și „de alte elemente care trebuie actualizate”.

În ceea ce ține de noile majorări ale salariilor deputaților, șeful statului susține că pledează pentru micșorarea acestora.

„Aceas majorare care a apărut în ianuarie, de fapt s-a specualat dintr-o propunere a unui deputat de la Partidul Democrat. Eu știu că socialiștii au înaintat deja o inițiativă legislativă în acest sens și sunt ferm convins că vom găsi susținerea guvernului și inițiativa va fi votată pentru a se reveni la situația dinainte de 1 ianaurie”, a subliniat Dodon.

De asemenea, acesta a anunțat că va propune „înghețarea” salariilor pentru președinte, deputați, prim-ministru, miniștri, judecători și procurori.

„Ăștia sunt cei mai mari „nacialinici”. Până nu majorăm pensiile și salariile până la un nivel decent, nu avem de ce majora salariile la „nacialinici”, a menționat șeful statului.

Inițiativa urmează să fie propusă „în timpul apropiat”.

Amintim că discuțiile privind majorarea salariilor deputaților au început după ce câțiva deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au scris pe rețelele de socializare că lefurile pentru luna ianuarie le-au crescut cu peste 4 mii de lei. Ulterior, a ieșit la iveală faptul că majorarea se datorează unui amendament propus de deputatul PDM, Vladimir Cebotari.

Ulterior, deputații PSRM au anunțat că vin cu o inițiativă legislativă cu privire la anularea majorării salariilor deputaților sau mai exact, la revenirea la vechile salarii.

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu a declarat că guvernul nu va aviza pozitiv inițiativa fracțiunii PSRM cu privire la diminuarea salariilor pentru deputați, iar majorarea salariilor pentru parlamentari este, în opinia sa, „restabilirea unei echități”.

Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: