Precizările MEI privind numirea directorilor la Î.S „Barza Albă” și S.A „Răut”
Full Article 2 minutes read

Precizările MEI privind numirea directorilor la Î.S „Barza Albă” și S.A „Răut”

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a venit cu o reacție după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, i-a cerut instituției să se expună în legătură cu numirea unor directori interimari la Î.S „Barza Albă” și la S.A „Răut”.

„În conformitate cu prevederile art. 48 alin.(4) lit.c) din Legea nr.1134/1997 privind societăţile pe acţiuni, adunarea generală a acționarilor, dacă statutul nu prevede altfel, aprobă regulamentul organului executiv al societăţii şi deciziile privind alegerea organului executiv şi numirea conducătorului acestuia sau încetarea înainte de termen a împuternicirilor lui, privind stabilirea cuantumului retribuţiei muncii lui, remuneraţiei şi compensaţiilor, privind tragerea lui la răspundere sau eliberarea de răspundere”, se arată în comunicatul MEI.

Instituția notează că „în cazul în care statutul nu prevede altfel, organul executiv (director/administrator) al societății pe acțiuni se alege de către consiliul societății, iar contractul de muncă cu director/administrator se semnează de către președintele Consiliului”.

„Prin urmare, cadrul juridic în vigoare stabilește expres că Ministerul Economiei și Infrastructurii nu este responsabil de numirea în funcție a conducătorilor societăților pe acțiuni, aceste atribuții revenind Consiliilor societăților pe acțiuni”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că astăzi, 3 iunie, deputatul Radu Marian a anunțat că „la Î.S „Barza Albă” a fost numit în funcția de director, fără concurs, deputatul socialist Alexandr Usatîi, iar la S.A „Răut”, un consilier de-al deputatului socialist Alexandr Nesterovschi”. În acest sens, Radu Marian a expediat un demers către Ministerul Economiei și către Agenția Servicii Publice, în care a solicitat explicații „privind baza legală și motivele în temeiul cărora a fost decisă numirea directorilor interimari la cele două entități, fără a fi organizat un concurs”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: