Andrei Mardari / NewsMaker

“Pregătiți-vă să întoarceți banii”. Avertizarea lui Nemerenco pentru șefii de la CNMUP

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco susține că directoarea CNAMUP Natalia Catanoi și-ar fi depus cererea de demisie din proprie dorință pe 16 ianuarie, iar ea i-ar fi acceptat cererea și a dispus prin ordin demiterea. Totuși, Nemerenco avertizează că „procesul nu s-a încheiat aici, cu o cerere de demisie”.

Ala Nemerenco că comisia de anchetă își va continua activitatea, chiar dacă Natalia Catanoi a plecat din funcție.

„Procesul nu s-a încheiat aici, cu o cerere de demisie. Cetățenii care plătesc contribuția în sistemul de asigurări medicale au dreptul să cunoască unde și cum sunt utilizați banii lor și cum în această instituție activau/activează și acum în aparatul administrativ, și nu doar, în diferite funcții familii și clanuri întregi – de la mame, tați, la copii, bunici, gineri, cumnați, soți, soții, nepoți, etc. Mulți dintre ei nici nu se arătau la serviciu. Lucrau în alte instituții și cumulau la CNAMUP. În vară existau și consilieri în cancelarie. Consilieri ai consilierilor. Cu salarii grase. O direcție de relații externe, de parcă instituția e minister de externe. Una de comunicare. Alta de relații cu presa. Asta nu e să îngheți pe UAZ la solicitare… Toți cei care ați dus-o bine ani de zile, pregătiți-vă să întoarceți banii inapoi. Stat în stat acest CNAMUP. De fapt o căpușă”, a scris pe rețelele de socializare Ministra Sănătății.

De ce a fost suspendată directoarea CNAMUP?

Directoarea CNAMUP Natalia Catanoi a fost suspendată din funcție pe 13 ianuarie, prin ordinul semnat de ministrul Sănătății Ala Nemerenco. În document se menționează că acțiunile directorului „au condus la un management defectuos”. Urmare a acesteia, „s-a soldat cu decesul pacienților”. Totodată, în ordin se declară că pacienții și angajații instituției sunt nemulțumiți, la fel s-ar înregistra „o lipsă de viziuni strategice de dezvoltare și activitate” a instituției.

De asemenea, Nemerenco a remarcat că șefa CNAMUP a devenit, recent, membră a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). 

De cealaltă parte, Catanoi respinge acuzațiile și susține că decizia ministrului Sănătății ar fi politizată.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) are un personal de circa 6000 de persoane și un buget de peste un miliard de lei. CNAMUP mai are un vicedirector. Serghei Suman este responsabil de domeniul medical.

Ministerul Sănătății: Crasiuc nu este director interimar al CNAMUP

Iurie Crasiuc a fost numit în funcția de director adjunct al CNAMUP, responsabil de dezvoltare strategică, printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății în data de 16 ianuarie. Cu trei zile mai devreme, directorul instituției Natalia Catanoi a fost suspendată din funcție, iar Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă de serviciu pe numele acesteia.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății Elena Mudrîi a precizat că nu este adevărat faptul că Iurie Crasiuc a fost desemnat pentru a asigura interimatul funcției de director al CNAMUP.

„Interimatul este asigurat de vicedirectori, nu este singurul director al CNAMUP. Asigură interimatul vicedirectorii, nu este un director interimar”, a subliniat reprezentanta Ministerului Sănătății.

Într-o solicitare de informație pentru NM, reprezentanții CNAMUP au precizat: „În prezent, în cadrul IMSP CNAMUP activează 2 vicedirectori: vicedirector medical și vicedirector dezvoltare strategică. Asigurarea interimatului funcției de Director urmează să decidă Ministerul Sănătății”.

Cine este Iurie Crasiuc?

Din noiembrie 2018 până în 2022, Iurie Crasiuc a deținut funcția de direct al IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi”. În noiembrie 2022, Crasiuc a fost demis din funcția de director al Spitalului Clinic Municipal nr. 1, în urma unei inspecții financiare și a unei anchete de serviciu, care a arătat că instituția fusese gestionată prost din punct de vedere economico-financiar. Ordinul a fost semnat de viceprimarul Angela Cutasevici.

Potrivit CV-ului publicat pe pagina Spitalului „Gheorghe Paladi”, Iurie Crasiuc este absolvent al USMF, a efectuat un master în administrare publică și un master în managementul sănătății publice.

După terminarea facultății, face rezidențiatul în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.1, apoi între 1983-1990 este medic terapeut în cadrul Spitalului de Circumscripție Cetireni Ungheni, medic-șef și șef de terapie la policlinica Ungheni. Între anii 1990 – 1999 este numit medic-șef adjunct al Spitalului Raional Ungheni. Apoi timp de 4 ani este director al Direcției Sănătate județul Ungheni.

Din Iunie 2003 până în septembrie 2003 ocupă funcția de șef al Direcției elaborarea cadrului legislativ și normativ din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Între 2003 – 2015 este director, Stația AMU „Centru” – Centru de Asistență Medicală Prespitalicească. În 2015 a fost numit în funcția de director interimar al Serviciului de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească.

Din 2016, până să ajungă la Primăria Chișinău, este medic-șef în cadrul clinicii  „Euroclinic” SRL. Ulterior, din primăvara anului 2018 – până în noiembrie 2018 este Inspector superior controlul asupra executării hotărârilor în cadrul Direcției coordonarea activității executivului, Primăria Municipiului Chișinău.

Iurie Crasiuc a venit la cârma Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în toamna anului 2018. El a fost numit în funcția de director interimare de către primarul interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu. Crasiuc a fost consilierul lui Codreanu pe probleme sociale și de sănătate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: