penitenciar 13
Игорь Чекан, NewsMaker

Prejudiciu de 3 mln lei pentru Primăria Chișinău: inginer cadastral de la ASP condamnat la închisoare

Un inginer cadastral de la Agenția Servicii Publice (ASP) a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dintre care 2 ani și 6 luni cu suspendare, pentru abuz de serviciu. Sentința nu este definitivă. Acesta ar fi cauzat Primăriei Chișinău un prejudiciu de aproximativ 3 milioane de lei, după ce ar fi pus în aplicare un plan prin care terenuri publice din sectoarele Centru și Rîșcani ale municipiului Chișinău au fost obținute ilegal și vândute la prețuri mult sub valoarea de piață.

Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 5 mai, că un inginer cadastral din cadrul ASP a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru abuz de serviciu. Din această pedeapsă, 2 ani și 6 luni sunt cu suspendare condiționată, pe un termen de probațiune de 3 ani.

Totodată, instanța a dispus privarea acestuia de dreptul de a ocupa funcția de inginer cadastral pentru o perioadă de 5 ani. Instanța a dispus, de asemenea, confiscarea a 4 terenuri pentru construcții, 1/5 dintr-un alt teren, două case de locuit și o construcție nefinalizată (cu o valoare totală estimată la 5 milioane de lei), ca bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată. În prezent, persoana se află în arest preventiv.

Conform Procuraturii Anticorupție, acestuia i-au fost incriminate cinci episoade de abuz de serviciu. O altă persoană, acuzată de complicitate la unul dintre episoadele de abuz, a fost achitată, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Cele două persoane au negat acuzațiile.

Procuratura a menționat că inginerul cadastral, activând în cadrul Serviciului Cadastral Teritorial Chișinău al Agenției Servicii Publice, „ar fi implementat un plan infracțional de obținere ilegală a terenurilor din mun. Chișinău, situate în sectoarele Centru și Rîșcani, ce aparțin cu drept de proprietate administrației publice locale”.

„Acesta, prin înțelegere prealabilă cu alte persoane fizice, ar fi întocmit planuri cadastrale cu date denaturate referitoare la existența în natură a unor construcții și amplasarea acestora pe terenul proprietate publică. Ulterior, în lipsa actelor confirmative privind autorizarea acestor construcții și prin falsificarea actelor de recepție finală a bunurilor imobile, ar fi efectuat înregistrări neîntemeiate în Registrul bunurilor imobile, în baza cărora ar fi solicitat Consiliului municipal Chișinău și Primăriei municipiului Chișinău vânzarea, la preț normativ, a terenurilor aferente construcțiilor respective (inexistente sau edificate ilegal pe terenul proprietate publică). Prețul solicitat era mult mai mic decât valoarea de piață care putea fi obținută de Primărie prin vânzarea terenurilor la licitație”, au comunicat reprezentanții procuraturii.

Conform instituției, prin aceste acțiuni, s-au cauzat Primăriei Chișinău daune materiale estimate la aproximativ 3 milioane de lei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: