Un inginer cadastral de la Agenția Servicii Publice (ASP) a fost condamnat la 5 ani de închisoare, dintre care 2 ani și 6 luni cu suspendare, pentru abuz de serviciu. Sentința nu este definitivă. Acesta ar fi cauzat Primăriei Chișinău un prejudiciu de aproximativ 3 milioane de lei, după ce ar fi pus în aplicare un plan prin care terenuri publice din sectoarele Centru și Rîșcani ale municipiului Chișinău au fost obținute ilegal și vândute la prețuri mult sub valoarea de piață.
Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 5 mai, că un inginer cadastral din cadrul ASP a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru abuz de serviciu. Din această pedeapsă, 2 ani și 6 luni sunt cu suspendare condiționată, pe un termen de probațiune de 3 ani.
Totodată, instanța a dispus privarea acestuia de dreptul de a ocupa funcția de inginer cadastral pentru o perioadă de 5 ani. Instanța a dispus, de asemenea, confiscarea a 4 terenuri pentru construcții, 1/5 dintr-un alt teren, două case de locuit și o construcție nefinalizată (cu o valoare totală estimată la 5 milioane de lei), ca bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunii.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată. În prezent, persoana se află în arest preventiv.
Conform Procuraturii Anticorupție, acestuia i-au fost incriminate cinci episoade de abuz de serviciu. O altă persoană, acuzată de complicitate la unul dintre episoadele de abuz, a fost achitată, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Cele două persoane au negat acuzațiile.
Procuratura a menționat că inginerul cadastral, activând în cadrul Serviciului Cadastral Teritorial Chișinău al Agenției Servicii Publice, „ar fi implementat un plan infracțional de obținere ilegală a terenurilor din mun. Chișinău, situate în sectoarele Centru și Rîșcani, ce aparțin cu drept de proprietate administrației publice locale”.
„Acesta, prin înțelegere prealabilă cu alte persoane fizice, ar fi întocmit planuri cadastrale cu date denaturate referitoare la existența în natură a unor construcții și amplasarea acestora pe terenul proprietate publică. Ulterior, în lipsa actelor confirmative privind autorizarea acestor construcții și prin falsificarea actelor de recepție finală a bunurilor imobile, ar fi efectuat înregistrări neîntemeiate în Registrul bunurilor imobile, în baza cărora ar fi solicitat Consiliului municipal Chișinău și Primăriei municipiului Chișinău vânzarea, la preț normativ, a terenurilor aferente construcțiilor respective (inexistente sau edificate ilegal pe terenul proprietate publică). Prețul solicitat era mult mai mic decât valoarea de piață care putea fi obținută de Primărie prin vânzarea terenurilor la licitație”, au comunicat reprezentanții procuraturii.
Conform instituției, prin aceste acțiuni, s-au cauzat Primăriei Chișinău daune materiale estimate la aproximativ 3 milioane de lei.