Максим Андреев, NewsMaker

Premier Energy va cumpăra 30% din energia electrică din Ucraina la preț mai mare. A fost semnat contractul

Premier Energy anunță că va procura în perioada 12-31 mai curent, 30 la sută din volumul necesar de energie electrică, de la UKRHydroenergo, Ucraina. Prețul este de 84,74 USD/MWh. Premier Energy” SRL a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom”, se arată într-un comunicat emis pe 17 mai.

Ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai, întreprinderea a spus că ia în calcul ajustarea prețului de furnizare.

Ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai curent conform contractelor semnate cu ÎS Energocom și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70 % și la 84,74 USD/MWh pentru 30 % din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo, de asemenea, luând în calcul datoria acumulată la ÎS Energocom din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic, ÎCS „Premier Energy” SRL este în proces de analiză a datelor cu privire la ajustarea prețului de furnizare în cazul în care acesta depășește marja de 5 % din devierile tarifare”, se menționează în comunicat.

Amintim că pe 11 mai, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că S.A. Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhidroenergo. Prețul de achiziție nu fusese anunțat fiind invocat „secretul comercial”.

Pe 29 aprilie, premierul Natalia Gavrilița declara că Comisia Situații Excepționale a abilitat SA „Energocom” să încheie contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe. Drept urmare, a fost identificată o soluție temporară, potrivit căreia Energocom-ul, în urma negocierilor cu centrala de la Cuciurgani a obținut achiziția energiei electrice la  un preț de 59,6 dolari pe 1 MW/oră.

În aceiași zi, deputatul PAS Lilian Carp, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a oferit detalii despre discuția din 28 aprilie, de la Varnița, dintre liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski, consilierul prezidențial Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrean. Potrivit deputatului Lilian Carp, pe lângă problemele de securitate, oficialii au discutat și despre păstarea, pentru o lună, a tarifului actual la energia electrică, în schimbul unor cedări în ceea ce privește activitatea uzinei metalurgice de la Rîbnița.

Menționăm că la 1 mai a expirat termenul contractului actual de livrare a energiei electrice în

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: