Premierul Belgiei, optimist privind obținerea de către Moldova a statutului de țară-candidat al aderării la UE
Full Article 2 minutes read

Premierul Belgiei, optimist privind obținerea de către Moldova a statutului de țară-candidat al aderării la UE

Premierul Regatului Belgiei, Alexander de Croo, consideră că Republica Moldova ar putea primi statutul de țară candidat de aderare la Uniunea Europeană. Deși „este dificil de a oferi un răspuns concret”, premierul Belgiei afirmă că nu vede motive, care ar împiedica evoluția procesului de integrare a țării noastre în UE.

Comisia Europeană va analiza acest lucru de o manieră accelerată, va analiza întrebările la care veți oferi răspunsuri. Am auzit că atunci când vorbim despre Moldova, vorbim despre calitatea oamenilor, motivația – asta înseamnă Moldova. Și în ultimă instanță, aceasta este cea mai importantă chestie care o are o țară. Unele țări se consideră puternice pentru că dispun de resurse naturale, însă resursele naturale ale unei țări sunt ambițiile de care dispune o țară. Eu nu sunt în situația să vin cu anumite propuneri, pentru că Comisia Europeană este cea care va veni cu propuneri în adresa Consiliului, și, evident noi trebuie să avem încredere în recomandările pe care le va emite și cred că vor fi pozitive, nu văd de ce nu ar fi”, a declarat Alexander de Croo.

Amintim că R. Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene pe 3 martie 2022. Pe 11 aprilie, țara noastră a primit Chestionarul cu privire la cererea de aderare la UE

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, răspunsurile la Chestionar urmează a fi transmise Comisiei Europene în decurs de o lună.

În baza acestor răspunsuri, Comisia va elabora Opinie și o va transmite Consiliului pentru decizie. Toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat.

Negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: