Prim-ministrul Dorin Recean susține că Moldova nu poate să impună restricții temporare la importul de cereale din Ucraina, în condiția în care țara vecină și poporul său apără Moldova de război. Mai mult decât atât, oficialul dă asigurări că importurile de cereale ucrainene nu reprezintă o problemă pentru Chișinău, iar dacă ar exista – ar fi rezolvată corespunzător. Reacția șefului Guvernului vine după ce, pentru a doua zi la rând, fermierii din întreaga țara și-au scos tehnica agricolă în stradă, în semn de protest.
„La această etapă, și am demonstrat cu cifre, nu exista importuri de cereale în Republica Moldova care să conteze. De aceea, efectiv nu avem ce interzice. Nu putem să interzicem ceea ce nu există. Repet, astăzi nu există problema importurilor în Republica Moldova și dacă ea ar exista, noi am rezolva-o corespunzător, dar nu în această formă. (…) Nu în ultimul rând, în condițiile actuale, ar fi un gest neprietenesc în raport cu Ucraina, care ne apără aici de război, de crime de război, pentru că Ucraina și ucrainenii apără cetățenii Republicii Moldova de escaladări și operațiuni militare ale Rusiei aici, pe teritoriul nostru”, a declarat premierul Dorin Recean.
Șeful Cabinetului de miniștri susține că adevărata problemă și provocare cu care se confruntă autoritățile constă, de fapt, în compensarea cheltuielile care au crescut în sezonul trecut și care, respectiv, potrivit premierului, face „necompetitivă producția din Republica Moldova”.
„Noi trebuie să rezolvăm problemele care sunt, nu problemele pe care ni le imaginăm. (…) Or în discuțiile noastre cu agricultorii, noi încercăm să identificăm care este problema reală și problema reală sunt costurile mari din anul trecut, care face producția necompetitivă. Alt aspect foarte importat este și că în momentul în care noi procedăm așa, foarte neprietenește cu Ucraina, care ne apără, trebuie să ne așteptăm că cei care azi exportă în Ucraina produse agricole gen fructe, legume, produse electronice, etc, o să afectăm această parte a economiei și a societății”, a mai declarat Dorin Recean.
Menționăm că Fermierii din mai multe locații din țară au ieșit, miercuri, 7 iunie, cu tehnică agricolă la proteste, după discuțiile din 6 iunie, la Guvern, cu prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Fermierii s-au arătat atunci nemulțumiți de discuție, în ciuda promisiunilor Executivului, dar și a ajutorului oferit de Guvern în această perioadă. Executivul a chemat agricultorii la masa de discuție și a dat asigurări – problemele din sistem vor fi rezolvate gradual.
Manifestațiile continuă și azi, 8 iunie, în mai multe locații din țară. Fermierii au anunțat anterior că dacă nu vor fi auziți, vor bloca vămile Leușeni și Sculeni, dar și drumurile naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.
Precizăm că situația a fost comentată și de președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat că deși înțelege că fermierii din țara noastră se confruntă cu anumite probleme, Republica Moldova nu poate suspenda importurile de cereale din Ucraina. „Ucraina ne apără efectiv de pericolul rusesc, iar noi trebuie să îi ajutăm cu ce putem”, a punctat Maia Sandu.
Amintim în acest context că Asociația „Forța Fermierilor” a cerut pe 8 mai Guvernului urgentarea luării deciziei privind alinierea R. Moldova la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!