Portalul Kommersant a publicat pe 25 septembrie un articol în care se arată că autoritățile de la Chișinău au trimis concernului rus „Gazprom” rezultatele auditului privind datoria istorică pretinsă de Rusia și împreună cu acestea a fost atașat un proiect de „reglementare pașnică”. Documentul ar conține propunerea achitării către Gazprom sumei de $153,57 mln drept compensații pentru „devieri tarifare”. Ministrul Energiei Victor Parlicov a comentat pe scurt materialul din presă, fără să infirme sau să confirme informația privind acordul adițional menționat.
Potrivit surselor portalului rus, propunerea Chișinăului prevede anularea datoriei istorice a Moldovagaz, pretinsă de concernul Gazprom. În schimb, Chișinăul garantează că nu vor exista procese de judecată din cauza diminuării furnizării gazului în sumă de $160 mln. Mai mult, partea moldovenească este gata să plătească Gazpromului compensații în mărime de $153,57, pentru devieri tarifare, scrie kommersant.ru.
Banii ar urma să fie achitați până la finalul anului 2025 (devierile tarifare se formează în cazul în care costurile companiei moldovenești sunt mai mari decât cele incluse în tarif, acesta este ajustat pentru perioada viitoare pentru a compensa costurile suplimentare). Mai mult, Chișinăul își asumă să renunțe la pretențiile care ar putea apărea din cauza alocării incorecte a plăților de tranzit și a lipsei de livrări de gaze în cadrul contractului pe termen lung începând cu octombrie 2022 (circa $160 mln).
Portalul rus mai scrie că planul ar fi menționat în discuția dintre funcționarii Ministerului Energiei, autorii auditului și juriștii implicați.
Ministrul Energiei Victor Parlicov a comentat materialul jurnalistic, însă fără să ofere detalii.
„Presa din Federația Rusă a publicat astăzi informații despre propunerile Chișinăului privind pretinsa datorie a Moldovagaz față de Gazprom. În acest context, vin cu precizarea de mai jos:
Urmare a efectuării auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de principalul său acțional, Gazprom, de către două companii cu renume internațional, s-a constatat că mare parte din această datorie este expirată sau nu poate fi demonstrată documentar. Astfel, Guvernul Republicii Moldova a propus ca Moldovagaz să achita suma de 8,6 milioane de dolari de către Gazprom, toate celelalte pretenții financiare urmând a fi anulate. Propunerea a fost transmisă către Moldovagaz împreună cu rezultatele auditului”, a menționat Parlicov.
***
Amintim că ministrul Energiei a prezentat, pe 6 septembrie, rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Gazprom susține că datoria se ridică la peste 700 milioane dolari – cifră negată de Chișinău. Potrivit lui Parlicov, auditul indică că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.
Ulterior, în debutul ședinței Guvernul din 6 septembrie, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente. Mai mult, atât Parlicov, cât și Recean, au dat asigurări că datoria recunoscută de Chișinău, de 8,6 milioane dolari, nu se va reflecta în facturi.
În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!