Ca variantă principală pentru restabilirea alimentării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, administrația nerecunoscută de la Tiraspol și autoritățile ruse iau în considerare achiziționarea acestora de pe piețele spot europene prin intermediul companiei Natural Gaz D. C. În perioada ianuarie – aprilie, se intenționează livrarea a aproximativ 3 milioane de metri cubi de gaz zilnic, la un cost estimativ de circa 164 milioane de dolari. Se preconizează că cheltuielile pentru livrarea resursei energetice vor fi acoperite din bugetul Federației Ruse. Informațiile au fost raportate pe 15 ianuarie de portalul rusesc Kommersant, care face trimitere la sursele sale.
Precizăm că, la 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 de milioane de dolari, a cărei mare parte nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit extern.
Liderul de factor al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat pe 15 ianuarie, după ce a revenit dintr-o vizită la Moscova, că Federația Rusă va relua furnizarea de gaz. Potrivit lui, resursa energetică va fi livrată în stânga Nistrului în calitate de „ajutor umanitar”.
În aceiași zi, prim-ministrul Dorin Recean a confirmat informația apărută în presă despre faptul că coproprietarul companiei Natural Gaz, Arcadie Vicol, este audiat de Serviciul de Informații și Securitate. Potrivit portalului Deschide.md, Vicol este suspectat de trădare de patrie și activități în favoarea Rusiei, prin implementarea unor scheme de livrare a gazului în regiunea transnistreană.
Arcadie Vicol a declarat pentru NM că firma sa a încheiat un contract-cadru cu „Tiraspoltransgaz” pentru livrarea de gaz pe malul stâng al Nistrului. El susține că este vorba despre gaz european, nu rusesc.
De asemenea, Arcadie Vicol a spus într-un interviu pentru Deschide.md că Comunitatea Energetică ar fi agreat contractul-cadru încheiat de compania sa cu „Tiraspoltransgaz”. Comunitatea Energetică însă a dezmințit afirmațiile acestuia.
La rândul său, șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru MoldStreet că compania „Tiraspoltransgaz” nu poate încheia astfel de contracte fără acordul fondatoarei sale, adică Moldovagaz.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!