Președintele OT Fălești al ex-PP „Șor”, trimis în judecată pentru complicitate la finanțare ilegală

Președintele organizației teritoriale Fălești al fostului Partid Politic „Șor” a fost trimis în judecată pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului.  Potrivit Procuraturii Anticorupție, acuzația se referă la implicarea acestuia în activități finanțate de un grup criminal organizat.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024 dintr-un dosar deschis în 2022, în cadrul investigațiilor desfășurate de Procuratura Anticorupție. Potrivit probelor prezentate, inculpatul, în perioada iulie – octombrie 2022, în calitate de președinte al organizației teritoriale Fălești, ar fi coordonat activități ale partidului, știind că finanțarea acestuia provenea din surse ilicite.

Conform procurorilor, aproximativ 1 milion de lei, proveniți de la grupul criminal organizat, au fost utilizați pentru diverse activități ale partidului, inclusiv organizarea protestelor și remunerarea participanților, cu scopul de a promova interesele politice și de a influența obținerea puterii în stat prin mijloace ilegale.

Inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția. Dosarul urmează să fie examinat în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru fapta comisă, legislația prevede o pedeapsă cu amendă între 57.500 și 92.500 de lei sau închisoare între 2 și 7 ani, alături de interdicția de a ocupa anumite funcții publice sau de a desfășura activități similare pe o perioadă între 2 și 5 ani.

Amintim că și președintele oficiului teritorial Dondușeni al ex-Partidului „Şor” riscă amendă de până la 92 500 lei sau închisoare de până la 7 ani. Procuratura Anticorupție a anunțat că a expediat în instanța de judecată cauza penală în care acesta este vizat. Potrivit instituției, învinuitul a acceptat „prin complicitate finanțarea partidului din surse ilicite, în valoare de aproximativ 1,53 milioane lei, provenite de la grupul criminal organizat”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: