Președintele Portugaliei, la Chișinău: În decembrie fac 75 de ani. Sper că până împlinesc 82 de ani să văd Moldova membră a UE
Full Article 4 minutes read

Președintele Portugaliei, la Chișinău: În decembrie fac 75 de ani. Sper că până împlinesc 82 de ani să văd Moldova membră a UE

Președintele Portugaliei Marcelo Rebelo de Sousa a declarat că „își dorește și este convins” că Republica Moldova va putea adera la Uniunea Europeană până în 2030. Precizarea a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său moldovean Maia Sandu, care a avut loc pe 30 octombrie, la Chișinău.

Maia Sandu a fost întrebată de jurnaliștii portughezi dacă în contextul în care Comisia Europeană urmează să prezinte în următoarele săptămâni raportul cu privire la progresele Republicii Moldova în procesul de eurointegrare, crede că țara noastră este pregătită să înceapă negocierile de aderare la UE.

Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile. Noi sperăm să avem o decizie pozitivă în decembrie, am lucrat foarte mult asupra tuturor angajamentelor noastre pe care ni le-am asumat un an în urmă, atunci când am primit statutul de stat-candidat. Noi vom continua și după decembrie, deoarece reformele pe care ne-am angajat să le îndeplinim, nu doar față de UE, dar, la fel, și față de oamenii din Republica Moldova în primul rând, deoarece lupta împotriva corupției și consolidarea capacității instituțiilor, reformarea justiției, îmbunătățirea mediului de afaceri și foarte multe altele sunt angajamentele noastre principale față de oameni. Și da, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Noi vom face tot ce ne stă în puteri, noi nu încercăm să găsim scurtături și sperăm că atunci când Republica Moldova va fi gata și UE să accepte Republica Moldova”, a spus șefa statului.

La rândul său, Marcelo Rebelo de Sousa a fost întrebat în ce termeni calendaristici se așteaptă ca Moldova să adere la UE și dacă este vorba despre 2030 – obiectiv stipulat în Planul național de acțiuni adoptat de Guvernul de la Chișinău – sau alt an.

În primul rând dați-mi voie să spun că, după părerea mea, sunt de acord cu ce a spus stimata noastră președintă Maia Sandu. Noi simțim că Republica Moldova face tot de ce este nevoie pentru a da dovadă de muncă asiduă în acele domenii pe care le-am abordat și cu care ne-am confruntat și noi cu câțiva ani în urmă: serviciul public, justiția, contextul politic instituțional, juridic, pre-condițiile economice, lupta împotriva corupției și așa mai departe. În ce privește calendarul de timp, noi avem așa o zicală: „Ne dorim foarte, foarte mult să avem o decizie între sfârșitul anului curent și începutul anului viitor, care să spună că noi vrem Republica Moldova în interiorul Uniunii Europene”. După care, desigur că urmează calea, acel parcurs pe care trebuie să-l treacă Republica Moldova. Dacă va fi mai lung sau scurt, noi sigur că ne dorim să fie mai scurt”, a declarat liderul de la Lisabona.

Președintele Portugaliei a spus că are o convingere puternică cu privire la faptul că Moldova va putea adera la UE până în 2030.

Dumneavoastră ați menționat anul 2030. Pe 12 decembrie, eu voi avea 75 de ani. Sper foarte mult ca până a împlini eu 82, 83 de ani să fiu și eu în viață și să văd Republica Moldova membră a Uniunii Europene. Și asta e o convingere puternică. Eu simt că Republica Moldova va putea da dovadă că aderarea la Uniunea Europeană poate avea loc până în 2030. Ăsta-i sentimentul meu, asta-i dorința mea”, a spus el.

***

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

În noimebrie, Comisia Europeană va prezenta raportul privind progresele înregistrate de țara noastră pe cele 9 recomandări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: