„Aceasta este temelia”. Guvernul a aprobat Planul național de aderare la UE. Documentul are circa 200 de pagini
Full Article 3 minutes read

„Aceasta este temelia”. Guvernul a aprobat Planul național de aderare la UE. Documentul are circa 200 de pagini

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în ședința din 27 octombrie, Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pe anii 2024-2027. Documentul, despre care autoritățile spun că va pune bazele procesului de aderare la UE, are peste 240 de pagini, este structurat în 33 de capitole și șapte compartimente. Planul include măsurile de implementare a acțiunilor prevăzute, instituțiile responsabile de acest proces, termenii de realizare și sursele de acoperire a cheltuielilor planificate.

„Obiectivul nostru național este pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, până în anul 2030. De acum înainte, Planul reprezintă fundamentul nostru pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană. Prin intermediul acestuia, ne angajăm să adaptăm și să integrăm legislația europeană în cadrul legislației noastre naționale”, a menționat viceprim-ministrul, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în ședința de Guvern.

Șeful Guvernului, Dorin Recean, a făcut apel, la rândul său, către instituțiile independente sau cele aflate sub control parlamentar, să depună „efort intensiv” și „disciplinar” pentru a construi Europa acasă, împreună.

„Integrarea europeană este despre noi toți” – a conchis șeful Cabinetului de miniștri.

Conform proiectului votat de miniștrii din Guvernul Recean, de coordonarea generală a implementării Planului național pentru aderare se face responsabil Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ministerele și alte autorități publice vor trebui însă să prezinte președinților grupurilor de lucru sectoriale rapoartele privind realizarea măsurilor incluse în Plan, conform capitolelor de competență. Au fost stabilite și datele când rapoartele vor trebui să fie depuse: până pe 15 ianuarie, 15 martie, 15 mai și 15 august.

Președinții grupurilor de lucru sectoriale vor prezenta MAEIE, la rândul lor, până pe 25 ianuarie, 25 martie, 25 mai și 25 august, rapoartele privind realizarea măsurilor incluse în Plan, conform capitolelor de competență.

MAEIE va trebui să prezinte Guvernului, până pe data de 28 februarie, raportul anual de evaluare a implementării Planului național pentru aderare pe anul precedent. Documentul va fi examinat în ședință de Guvern – se menționează în textul proiectului votat.

Planul național pentru aderare urmează a fi actualizat anual, prin integrarea recomandărilor și criteriilor de referință stabilite în rapoartele anuale de progres publicate de Comisia Europeană privind Pachetul pentru Extinderea UE, precum și în funcție de alte evoluții în relațiile oficiale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Guvernul precizează că finanțarea implementării măsurilor prevăzute în Plan se va efectua în limitele bugetului aprobat autorităților responsabile, precum și „din alte surse legal constituite”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: