Maia Sandu

Președinția, după ce Maia Sandu a convocat ședința CSS: Să fim pregătiți să asigurăm accesul în orice condiții la gaze, electricitate, agent termic

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a convocat pe 17 august ședința ordinară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), la care s-a discutat despre securitatea energetică a țării și pregătirea pentru sezonul rece. Potrivit unei declarații a Președinției, membrii CSS au vorbit despre măsurile întreprinse de instituțiile statului pentru asigurarea cu gaze naturale și energie electrică în perioada următoare, despre mersul realizării proiectelor majore de investiții în domeniul energetic și despre programele de eficiența energetică. 

Pe 18 august, reprezentanții Președinției au declarat că în urma informațiilor prezentate de autoritățile competente, membrii CSS au venit cu mai multe decizii și recomandări.

„Statul trebuie să fie pregătit să asigure consumatorilor accesul continuu la resursele energetice – gaze, electricitate, agent termic – în orice condiții și context regional. La fel, în caz de necesitate, să poată oferi ajutorul necesar categoriilor vulnerabile de cetățeni. Astfel, obiectivul prioritar și în acest an va fi achiziționarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri de pe piață și formarea de stocuri suficiente”, se arată în declarația instituției prezidențiale.

Președinția a adăugat că „prin eforturile făcute de autorități, Republica Moldova își întărește securitatea energetică, iar instituțiile competente, indiferent de orice scenariu, vor putea livra cetățenilor energie electrică și căldură în sezonul următor de încălzire”.

***

Precizăm că Guvernul a aprobat, recent, un Plan de acțiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.

Scenariul nr.1 „Gazprom” va elimina restricțiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar țării de la Gazprom”. Energia electrică va fi livrată în proporție de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziționa 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES, iar 30% din surse alternative. NM a solicitat un comentariu de la Ministerul Energiei cu privire la o posibilă revenire a Moldovei la cumpărarea gazelor naturale rusești, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

Scenariul nr.2 „Gazprom” continuă să ne livreze gaze naturale în volum de 5,7 mil metri cubi pe zi. Acest scenariu are două sub scenarii. Conform primei variante, tot volumul de gaze de la „Gazprom” va fi livrat în partea stângă a Nistrului, la fel ca în prezent, inclusiv – la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova Energocom o va cumpăra de la MGRES.

A doua variantă prevede că volumul de gaze livrat de „Gazprom” va fi distribuit proporțional de către Moldovagaz între cele două maluri ale Nistrului. În acest caz Moldova va cumpăra toată energia electrică necesară de peste hotare.

Scenariul nr. 3 „Gazprom” va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale și trecerea la achiziționarea de gaze și energie electrică din surse alternative.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: