Presiuni și management dictatorial la TRM? Reacția directorului la nemulțumirea unor foști și actuali angajați
Full Article 9 minutes read

Presiuni și management dictatorial la TRM? Reacția directorului la nemulțumirea unor foști și actuali angajați

Actuali și foști angajați ai companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM) și-au exprimat nemulțumirea cu privire la stilul de conducere al directorului Vladimir Țurcanu și al altor membri din șefia companiei. Aceștia au invocat „un management dictatorial, insulte și cenzură”. Declarațiile se regăsesc într-un material publicat de portalul știri.md pe 30 ianuarie, ziua în care Țurcanu a prezentat raportul de activitate al companiei. În reacție la materialul din presă, directorul TRM Vladimir Țurcanu a spus că „asemenea declarații” apar „în primul rând pentru că suntem, practic, în campanie electorală”. „Unii actori politici încearcă să ne intimideze pentru a ne forța indirect să le transmitem în mod prioritar mesajele politice pe platformele noastre audiovizuale”, a comunicat Țurcanu, adăugând că materialul este „denigrator și plin de falsuri”.

Nemulțumirea unor foști și actuali angajați ai TRM

Pe 30 ianuarie, portalul știri.md a publicat un material cu titlul „Cenzură, presiuni și abuzuri la TRM: Directorul, acuzat de conducere autoritară”. Publicația a discutat cu foști angajați ai companiei publice dar și actuali.

O fostă moderatoare a unei emisiuni radio din cadrul TRM, Tatiana Fișer, a comunicat sursei citate că Țurcanu împreună cu alți membri din conducerea companiei ar fi promovat „un management dictatorial, însoțit de reproșuri, insulte și cenzură”.

La o ședință comună, ni s-a spus că, dacă nu am plecat nicăieri timp de 20 de ani, suntem niște jurnaliști de nimic. Retorica aceasta a fost preluată și de directorul radio și chiar de președintele Consiliului de Supraveghere, Arcadie Gherasim, care a afirmat în plenul Parlamentului că cei mai buni jurnaliști de la TRM au plecat demult”, a comunicat Tatiana Fișer.

Fosta directoare a Departamentului Producție Multimedia pentru Copii de la TRM, Daria Capatina, a acuzat instituția de alocarea insuficientă a fondurilor pentru proiecte educaționale și de utilizarea abuzivă a resurselor.

Cât valorează, în ochii TRM, producția multimedia pentru copii? Sub 200.000 de lei pe an pentru un departament întreg, cu zece oameni, care întreținea un site și producea emisiuni săptămânale la radio și TV alături de copii. În schimb, șase angajați ai TRM au cheltuit peste 470.000 de lei pe o singură deplasare la Eurovision. (…) În deplasările oficiale în care îl însoțeam pe directorul general, cardul corporativ era folosit pentru cheltuieli personale, pe care ulterior primeam ordinul de a le masca ca „cheltuieli de reprezentanță” prin rectificarea demersurilor inițiale. În unele situații eram obligată să justific extrageri de peste 10.000 de lei pentru taxi, iar în altele – să inițiez demersuri pentru deplasări fictive, organizate în scop personal și utilizându-se mașina corporativă (de lucru)”, a comunicat Daria Capatina.

Șeful Departamentului Telefilm-Chișinău Mircea Surdu a declarat că în urma unei evaluări în companie, inițiată odată cu numirea în funcție a lui Țurcanu, angajații Departamentului au primit note maxime inclusiv el. Obținerea notelor maxime era însoțită de o recompensă financiară suplimentară, de care doar el și un angajat nu au beneficiat. Ultimul, a menționat publicația, „de asemenea a criticat public maniera de conducere a directorului Vladimir Țurcanu”.

El „taie și spânzură” după bunul plac sau, mai bine zis, după gradul de loialitate pe care îl manifestăm față de persoana lui, fără nicio legătură cu rezultatele sau impactul muncii pe care o facem. (…) Vladimir Țurcanu m-a lipsit și de bonusul de fidelitate. Anul acesta împlinesc 40 de ani de carieră dedicată companiei și am fost privat de acest bonus (aproximativ 7.000 de lei). În schimb, el nu a ezitat să ridice 60.000 de lei. (…) Sunt somat în fiecare săptămână să dau câte o explicație, invocându-se că am adus un prejudiciu companiei. De când criticarea unei prestații modeste a unui șef echivalează cu „prejudiciu companiei”? (…) Vladimir Țurcanu hărțuiește oamenii care nu sunt de acord cu el. Lucrurile capătă accente hilare, dacă nu ar fi atât de triste. (…) La TRM s-a instaurat o atmosferă de frică. Mă sună și îmi scriu colegi care se plâng de conducerea TRM, dar care se tem să vorbească”, a comunicat Mircea Surdu.

Potrivit sursei, un jurnalist care a decis să rămână sub protecția anonimatului a spus că profesioniștii de la TRM au fost marginalizați, iar cei care au mai rămas sunt în continuare supuși presiunilor. Totodată, a menționat sursa, acesta a adăugat că în funcțiile de conducere au fost promovate cadre inepte.

Un alt jurnalist, care la fel a dorit să rămână sub protecția anonimatului – a comunicat protalul, a spus că șefia TRM are un comportament sexist față de angajate. De asemenea, jurnalistul a menționat că soția lui Vladimir Țurcanu ar fi fost prezentă la Eurovision, iar deși biletul de avion ar fi fost plătit din fonduri proprii, camera de hotel a fost achitată din bani publici.

Publicația a adăugat că tot mai multe angajate ale televiziunii au declarat că directorul general adjunct al TRM Andrei Zapșa, în cadrul interviurilor de angajare, le-ar fi fi întrebat pe femei dacă intenționează să nască în viitorul apropiat. Mai mult, a comunicat sursa, o jurnalistă a relatat că a fost întrebată direct: „Fără paderjcă sexuală ai de gând să lucrezi la TRM?”. La fel, potrivit sursei, „în spațiul public au apărut informații precum că Adriana Bancu, logodnica lui Andrei Zapșa, a fost numită în funcția de director al Departamentului Radioteleviziune fără concurs, asta deși ea nu are nicio experiență în domeniu”.

Pentru sursa citată, Andrei Zapșa a respins acuzațiile de sexism.

Totuși, înainte ca jurnaliștii să îl întrebe despre conflictele de interese legate de promovarea logodnicei sale într-o funcție de conducere și câștigarea unor licitații de către o companie unde este administrator, el a închis apelul”, a comunicat sursa.

Corneliu Popovici, membru al Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD) al TRM, a comunicat sursei citate că în ultimii trei ani nicio plângere a angajaților companiei adresată CSD nu a fost discutată în cadrul ședințelor Consiliului, „fapt care contravine flagrant prevederilor Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare al Instituţiei Publice Compania „Teleradio-Moldova””.

Într-o reacție pentru sursa citată, reprezentanții TRM au respins toate acuzațiile aduse de angajați, catalogându-le drept „neîntemeiate și pur declarative”.

Reacția lui Vladimir Țurcanu 

Pe 31 ianuarie, directorul TRM Vladimir Țurcanu a venit cu o reacție pe rețelele de socializare urmare a materialului publicat de presă.

Sunt întrebat de ce nu răspund materialului denigrator și plin de falsuri de ieri, despre mine și instituția pe care am onoarea să o conduc. E simplu, nu pot trata din punct de vedere personal asemenea declarații. Raporturile dintre noi și acești oameni sunt (sau au fost) strict de natură profesională, existând între noi doar relații contractuale, dintre angajator și angajați”, a scris Țurcanu.

Totodată el a adăugat: „De ce apar asemenea declarații în presă? În primul rând pentru că suntem, practic, în campanie electorală și unii actori politici încearcă să ne intimideze pentru a ne forța indirect să le transmitem în mod prioritar mesajele politice pe platformele noastre audiovizuale. Iar unul din membrii Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare, care este angajat politic, are interesul să denigreze instituția noastră (care îl plătește) pentru ca după aceea să poată spună partidul său că în mandatul actualei guvernări instituțiile publice au degradat”.

Țurcanu a adăugat că „ceilalți au fie nemulțumiri, fie interese personale”.

Una din doamnele care comentează în fel și chip a fost angajată acum un an și jumătate editoră la știrile de la televiziune. Venea la serviciu după amiază și întreba colegii ce evenimente s-au mai produs în țară. După ce a fost concediată (era în perioada de probă), a acționat în judecată instituția și a pierdut. O altă doamnă cu responsabilități administrative și editoriale extinse, insera într-o emisiune radiofonică de tip magazin, care prin definiție trebuie să fie ritmică și energică, interviuri de peste 30 de minute. I se păreau interesante, dar nu erau conforme cu formatul emisiunii. La un moment dat a văzut cât e de greu și a plecat. Un alt vorbitor care mă acuză de hărțuire (nici până acum nu înțeleg ce are în vedere), venea la mine în birou și striga să-l dau afară pe unul sau pe altul, să-l ascult pe el ce trebuie să fac, că e mai în vârstă decât mine și are vechime profesională mai mare. A devenit cu totul violent în vorbire după ce i-am respins un contract cu un ONG care urma să-i sponsorizeze emisiunea social-politică pe care o prezintă. Scria în acel contract că ONG-ul respectiv avea să identifice teme și să aducă invitați la emisiune. I-am spus că în așa condiții poate veni orice actor politic la Teleradio ca să ne sponsorizeze știrile și programele de analiză politică, ceea ce nu e cazul. Și tot așa. La ceilalți evit să mă refer, fie pentru că nu știu despre ce vorbesc sau că le-aș putea face rău dacă aș intra în detalii”, a comunicat Țurcanu.

Potrivit lui Țurcanu, „acești oameni” încearcă să „submineze” autoritatea companiei, „ca să compromită reforma de la Teleradio”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: