Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat vineri, 10 aprilie, o dispoziție prin care măsurile de susține a popuției în timpul perioadei de urgență să rămână în vigoare. Decizia a fost luată în pofida faptului că legea pentru care și-a asumat răspunderea guvernul a fost suspendată.
„Noi nu putem permite ca politicienii iresponsabili să pună sub lovitură zeci și sute de mii de oameni”, a argumentat decizia premierul Ion Chicu.
Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a decis:
– stabilirea nivelului minim de ajutor de șomaj în mărime de 2775 de lei, așa cum era prevăzut în legea suspendată;
– acordarea ajutorului de șomaj de 2775 de lei pentru persoanele care se înregistrează ca șomeri dar nu puteau beneficia până la aprobarea legii suspendate;
– susținerea familiilor cu venituri mici, prin programul de ajutor social și anume: majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 până la 1300 de lei, ceea ce va permite calulcarea unor indemnizații majorate pentru copii (de la 553 până la 975 de lei);
– pentru familiile beneficiare de ajutor social a căror drept expiră pe perioada stării de urgență, acesta va fi prelungit până la ridicarea acesteia;
– în perioada stării de urgență, beneficiarii de ajutor social care nu pot prezenta acte confirmative din cauza stopării activității unor instituții pot depune doar o declarație pe propria răspundere că întrunesc aceste condiții și ajutorul social va fi acordat;
– subvenționarea cheltuielilor angajatorilor legate de achitarea salariilor. (articolul privind subvențiloarea în mărime de 100% a plăților din buget aferente salariului pentru sectoarele care au fost sistate prin decizia Comisiei Situații Excepționale și 60% pentru celelalte sectoare care au avut de suferit);
– scutirea de plată pentru patenta titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență (peste 8 mii de persoane dețin patenta respectivă, iar pierderea patentei face imposibilă renovarea acesteia);
– restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă;
– amânarea până la 25 iunie a termenului de achitare a taxelor locale aferente trimestrului I pentru agenții economici care și-au sistat activitatea, conform deciziei Comisiei Situații Excepționale.
De asemenea, medicii antrenați în combaterea epidemiei vor beneficia de un salariu de bază suplimentar, iar lucrătorii medicali care nu sunt antrenați direct în acest proces – de un bonus de 50% din mărimea lefii.
Premierul Ion Chicu a menționat că toate măsurile menționate, incluse în decizia de astăzi a Comisie Situații Excepționale, sunt valabile exclusiv pe perioada stării de urgență.
„Anume această abordare legală nu ne-a permis, de exemplu, includerea în dispoziție diminuare cotei de TVA pentru HORECA de la 20 la 15% pentru că efectele acestei acțiuni depășesc perioada stării de urgență. Tot așa, nu am putut include în dispoziție impozitarea cu 50% a taxei aeroportuare – acele 9 euro pe care le plătește fiecare cetățean al Republicii Moldova acelor care au furat aeroportul. Conform legii suspendate, 4,5 euro trebuiau să vină în buget și să le achităm oamenilor nevoiași”, a mai spus prim-ministrul.
Decizia Comisiei Situații Excepționale a intrat deja în vigoare.
„Stimați cetățeni, stimați reprezentanți ai mediului de afaceri. Prevederile sunt în vigoare și vă rog să beneficiați din plin de ele. Primim cereri pentru șomaj, primim adresări pentru oferirea acestor subvenții”, a conchis Chicu.
Anterior, președintele Igor Dodon a spus că vede trei soluții pentru depășirea acestui blocaj.
Amintim că joi, 9 aprilie, Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului și în care se conțin mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19.
Curtea a admis cererea deputatului Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei.
De asemenea, Curtea a conexat sesizările toate cele patru sesizări depuse în raport cu această lege de deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca (PAS), Andrian Candu, Serghei Sîrbu (Pro Moldova), Dinu Plîngău (PPDA) și Alexandr Oleinic (independent) într-un singur dosar, atribuindu-i numărul 49a/2019.
Curtea a declarat admisibile sesizările menționate, fără a prejudeca fondul cauzei.
Luni, pe 13 aprilie 2020, la ora 12:00, Curtea Constituțională va examina sesizările conexate prin care se solicită controlul constituționalității legii sus-menționate.