Peste 70 la sută din cursele naționale regulate au fost suspendate pe 27 februarie, în prima zi de protest a transportatorilor. Anunțul a fost făcut de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Mai mult, potrivit sursei, astăzi, în peste 10 raioane, cursele regulate au fost suspendate complet sau aproape complet. În reacție, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că „azi majoritatea transportatorilor au fost la muncă”.
„Deși transportatorii au fost supuși unor presiuni, care ne-au amintit de timpurile plahotniuciste, numărul curselor suspendate arată că suntem hotărâți de a continua lupta. Din partea autorităților nu am primit nici un semnal că intenționează să discute revendicările noastre, de aceea greva va continua. Ne cerem scuze de la populație pentru incomoditățile create, dar nu avem altă cale de luptă”, a anunțat președintele APOTA, Oleg Alexa.
Între timp, ministrul Infrastructuri, Andrei Spînu, a mulțumit șoferilor și operatorilor de transport rutier care au ieșit astăzi la muncă și au asigurat oamenii cu transport.
„Pe parcursul ultimelor zile am avut mai multe discuții cu transportatori care nu susțin blocarea rutelor. Azi majoritatea transportatorilor au fost la muncă”, a precizat ministrul.
Oficialul dă asigurări că Guvernul ca continua să lucreze pentru a îmbunătăți lucrurile în domeniul transportului rutier.
„Vom încuraja pe cei care vor să muncească corect. Oamenii au nevoie de transport modern, autobuze și microbuze mai noi, eliberarea biletelor pasagerilor, asigurarea suficientă cu rute la orele și zilele necesare pentru locuitorii din orașe și sate. Șoferii trebuie tratați corect, fără dijmă zilnică în schimb la autorizații eliberate de monopoliști”, a conchis ministrul Andrei Spînu.
Echipa NewsMaker a mers astăzi la Gara de Nord din Chișinau, pentru a discutat cu oamenii care au venit aici cu speranța de a pleca în raioanele țării. Vezi cum s-au descurcat, în marea lipsă a transportului public, în video de mai jos:
Amintim că transportatorii au anunțat trei zile de proteste – pe 27, 28 și 29 februarie – față de politicile Guvernului. Potrivit lui Alexa, decizia privind suspendarea activității rutierelor vine în contextul refuzului Guvernului de a modifica Codul transporturilor rutiere după propunerile APOTA. În reacție, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat, anterior, că ANTA va interveni „dur” ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute. Potrivit lui Spînu, „este inacceptabil” ca transportatorii să nu activeze atâta timp cât este o autorizație. Detalii – AICI.
În ajunul protestului, ANTA a avertizat transportatorii că nerespectarea prevederilor Codului transporturilor rutiere al Republicii Moldova poate atrage după sine amenzi de până la circa 23 de mii de lei. Detalii – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!