Дмитрий Кихаял

Prima zi de școală, dar nu pentru toți. Instituțiile care nu au primit aviz pozitiv pentru redeschidere

19 din 1252 de școli din Republica Moldova nu au reluat pe 1 septembrie procesul de învățământ. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, în cadrul unui briefing din 1 septembrie. În ajun, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat că nu au primit aviz pozitiv pentru realuarea procesului de învățământ câteva instituții din raioanele Dubăsari, Călărași și Leova.

„S-a reluat procesul de învățământ. Din cele 1852 de școli din Republica Moldova, fizic nu s-au deschis doar 19, dar și acelea încep procesul de instruire la distanță. Toate instituțiile și-au reluat activitatea”, spune Igor Dodon.

Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Punctului Focal din 31 august, care a avut loc în regim online și la care a participat și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Conform raportului, majoritatea raioanelor sunt pregătite pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor, având aviz pozitiv din partea ANSP, probleme fiind identificate în raioanele Călărași, Dubăsari și Leova, unde unele instituții sunt încă la etapa de finalizare a realizării recomandărilor de sănătate publică eliberate de ANSP.

Nicolae Furtună a menționat că instituțiile de educație au primit recomandările pentru implementarea măsurilor de sănătate publică și este posibilă începerea procesului educațional, gradual, în funcție de nivelul de pregătire a instituțiilor. Specialiștii ANSP lucrează zilnic în teritoriu și oferă tot suportul autorităților publice locale pentru a întreprinde toate măsurile de protecție, conform Instrucțiunii aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a solicitat echipei de la ANSP și a MSMPS, de a fi în permanentă comunicare și coordonare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, fondatorii și directorii instituțiilor de educație, să ofere tot suportul, dar totodată, să monitorizeze implementarea recomandărilor eliberate de ANSP.

„Cunoaștem că ANSP lucrează la capacitate maximă și practic depune un efort dublu în această perioadă, atât privind gestionarea și supravegherea situației epidemiologice COVID-19, dar și evaluarea instituțiilor de educație din toată țara. Este vorba despre sănătatea copiilor noștri, iată de ce, solicit ca toate recomandările specialiștilor din cadrul ANSP, să fie realizate și monitorizate cu strictețe, în fiecare instituție de educație”, a subliniat ministrul.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței a fost implementarea noilor prevederi incluse în Protocolul Provizoriu COVID-19. Secretarul de stat pe domeniul asistenței medicale primare, Marina Golovaci a declarat că direcția de profil oferă tot suportul medicilor de familie, pentru a face față numărului mare de pacienți, care crește de la o zi la alta. În prezent, 4500 de pacienți se află în tratament la domiciliu.

Viorica Dumbrăveanu a solicitat crearea unui grup de suport, din care să facă parte și specialiștii din cadrul USMF N. Testemițanu, care va coordona implementarea noilor prevederi, atât pe domeniul spitalicesc, cât și în domeniul asistenței medicale primare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA au un nou reprezentat diplomatic la Chișinău: Kevin Covert preia funcția de Însărcinat cu afaceri

Statele Unite ale Americii (SUA) au un nou reprezentant diplomatic la Chișinău. Kevin Covert a revenit în Republica Moldova în calitate de Chargé d’Affaires al Ambasadei SUA, după ce Daniela DiPierro și-a încheiat mandatul în țara noastră. El a mai ocupat această funcție și în decembrie 2024.

Diplomat de carieră, Covert este detașat în prezent din funcția de director pentru Afaceri Est-Europene la Departamentul de Stat al SUA, unde este responsabil de Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

Anterior, Kevin Covert a deținut funcțiile de director pentru Afaceri din Afganistan, șef adjunct al misiunii diplomatice a SUA în Noua Zeelandă și însărcinat cu afaceri al SUA în Tadjikistan.

Noul Însărcinat cu Afaceri ad-interim al SUA în Moldova, Kevin Covert, a absolvit Universitatea Cornell, Colegiul Pembroke (Oxford) și Școala Diplomatică din cadrul Universității Georgetown. Vorbește rusă, ucraineană și franceză și a studiat arabă, kazahă, coreeană, tadjică și Te Reo Māori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: