chisinau.md

Primele cinci autobuze din cele 100 achiziționate de municipalitate au ajuns la Chișinău

Primele cinci autobuze noi de model ISUZU, din lotul de 100 de unități achiziționate recent de municipalitate au ajuns în capitală, în seara zilei de 28 iulie, informează Primăria Chișinău.

Autobuzele sunt fabricate în anul 2021 și au o capacitate de 107 locuri, dintre care 27 de locuri pe scaune. Unitățile sunt dotate cu sistem de aer condiționat și au o podea joasă cu platformă retractabilă, pentru a asigura călătorii confortabile pentru toți cetățenii municipiului.

Costul achiziției este de circa 12,5 milioane de euro. Termenul de garanție pentru noile autobuze este de 6,5 ani, perioadă în care producătorul va asigura și mentenanța acestora.

Conform contractului, pe parcursul lunii august urmează să fie livrate alte 28 de unități, iar restul vor ajunge la Chișinău până la finele anului 2021.

Totodată, până la sfârșitul săptămânii curente vor fi livrate și 10 autobuze VDL din Olanda, din lotul celor 58 de unități rulate, achiziționate de municipalitate.

Până în prezent, în Parcul Urban de Autobuze au ajuns 18 autobuze cu parcurs de model VOLVO și MAN, din Norvegia. Primele patru dintre acestea au fost deja distribuite pe rute în suburbii.

Toate unitățile de transport vor trece testarea tehnică, apoi vor fi repartizate pe rutele municipale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Data când bașcana Găgăuziei își va afla sentința. Guțul: „Sunt nevinovată, nu am adus niciun leu în țară”

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, își va afla sentința pe data de 5 august. Pe 3 iulie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au încheiat o nouă ședință în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „ȘOR”, declarat între timp neconstituțional. În același dosar este vizată și Svetlana Popan, fosta secretară a oficiului central al formațiunii.

În cadrul ședinței de astăzi, au avut loc pledoariile finale ale părților, iar inculpatele și-au rostit ultimul cuvânt. Atât Evghenia Guțul, cât și fosta sa colegă de partid, Svetlana Popan, acuzate de finanțarea ilegală a fostului partid „ȘOR”, s-au declarat nevinovate.

„Nu îmi recunosc vina, așa cum susține procurorul Iepure. Nu am adus niciun leu în țară. De asemenea, nu am avut activități care să contravină legislației Republicii Moldova. În viața mea, niciodată nu am încălcat legile. Este prima dată când stau pe banca acuzaților”.

Evghenia Guțul a cerut magistraților să înceteze urmărirea penală în cauza care o vizează. În opinia sa, solicitarea procurorilor de a fi condamnată la 9 ani de închisoare este „inumană”.

„Sunt mama a doi copii minori. Procurorii nu au prezentat nicio probă, pentru că eu nimic nu am făcut”.

În timpul ședinței, avocații au semnalat o serie de presupuse nereguli, atât în faza urmăririi penale, cât și pe parcursul procesului de judecată. Potrivit acestora, aceste încălcări ar constitui temeiuri suficiente pentru încetarea procesului penal sau pronunțarea unui verdict de achitare.

La rândul lor, procurorii au afirmat că apărarea s-a limitat la comentarea probelor acuzării, fără a prezenta dovezi proprii care să susțină nevinovăția inculpatelor. De asemenea, acuzarea a acuzat avocații că au scos din context declarațiile martorilor.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: