Primele mărturii, după atacul armat de la Aeroport: „Am stat în avion mai bine de o oră. Oamenii fugeau”

Două persoane și-au pierdut viața pe 30 iunie, la datorie, într-un atac armat la Aeroportul Internațional din Chișinău, iar o persoană a fost grav rănită, după ce un bărbat de origine străină a deschis focul în incinta aerogării. Reporterul NM Nicolai Paholinițchi a discutat cu pasagerii, care se aflau în momentul incidentului în Aeroport. Mulți dintre ei nu cunoșteau ce se întâmplă și au aflat totul din știri.

„Nu am văzut nimic, eram în alt avion. Avionul a fost trecut mai în spate. Când am aterizat, avionul a fost trecut mai în spate, după care a fost trecut mia departe de cât locul lui. Ne-au anunțat că trebuie să așteptăm. Am pornit știrile și am văzut ce s-a întâmplat”, a mărturisit director executiv Promo-LEX, Ion Manole.

„La început nu am înțeles ce s-a întâmplat, oamenii fugeau. La început toți ieșeau calm, iar mai târziu oamenii legii au început să-ne ajute să ieșim și am înțeles că ceva s-a întămplat”, a declarat un pasager.

„Am stat în avion mai bine de o oră. Nu ne-au spus că a fost un atac armat, dar am auzit de la alți oameni”, a povestit un cetățean.

Amintim că mai multe focuri de armă au fost trase pe 30 iunie, la Aeroportul Internațional Chișinău. Pasagerii, dar și lucrătorii aerogării au fost evacuați de urgență, după ce un cetățean al Tadjikistanului, în vârstă de 43 de ani, care a primit refuz de intrare în Moldova, a deposedat un polițist de frontieră de arama din dotare și a deschis focul. La mai puțin de o oră, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că forțele de ordine au capturat agresorul. Un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară și-au pierdut viața, iar o persoană a fost grav rănită.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari || NewsMaker

Curtea Constituțională spune „NU” demersului MAN împotriva numirii judecătorilor constituționali

Curtea Constituțională a respins cererea deputatului neafiliat Gaik Vartanean de suspendare a hotărârilor Guvernului și Parlamentului privind desemnarea judecătorilor constituționali Domnica Manole, Sergiu Litvinenco, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Potrivit instituției, cererea deputatului nu a avut „o motivare suficientă şi convingătoare”.

„Cererile privind suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se menționează în actul de hotărâre.

Menționăm că deputatul Gaik Vartanean a depus, pe 2 iulie, o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la numirea noii componențe a Înaltei Curți.

„Guvernul și Parlamentul au forțat procesul de numire a noilor judecători cu câteva luni înainte de expirarea mandatului actualei componențe a CC și cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului actualului Parlament. Această grabă nejustificată contravine normelor constituționale și principiilor democratice”, a declarat Gaik Vartanean.

***

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Guvernul i-a numit judecători la Curtea Constituțională (CC) pe ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și actuala președintă CC, Domnica Manole. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 24 iunie.

Nicolae Roșca și Liuba Șova au fost numiți de Parlament în funcțiile de judecători la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată, pe 26 iunie, cu votul a 54 de deputați. Înainte de vot, mai mulți parlamentari le-au adresat întrebări candidaților.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: