Prin gazele rusești este susținut separatismul? Platforma DA militează pentru diversificarea surselor energetice
Full Article 3 minutes read

Prin gazele rusești este susținut separatismul? Platforma DA militează pentru diversificarea surselor energetice

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) militează pentru  stabilirea unor tarife reale pentru toate tipurile de energie și diversificarea surselor energetice în contextul fortificării securității energetice a statului. Într-un briefing de presă din 3 iunie, președintele formațiunii, Andrei Năstase, a cerut guvernului să întreprindă măsuri privind asigurarea Moldovei cu gaze naturale din surse alternative celor din Federația Rusă.

„Prețurile de achiziție a gazelor naturale din Federația Rusă de către Republica Moldova sunt semnificativ mai mari decât cotațiile mondiale. Prețul spot conform HUBului CEGH din Austria, cel mai apropiat de Moldova, a scăzut la 53$ pentru 1000m3 de gaze naturale. A se compara cu 160 $ per 1000 m3, preț la care Moldova procură acum gazele naturale de la Gazprom. Este de trei ori mai mare!”, se arată într-un comunicat publicat de reprezentanții Platformei DA.

Politicienii consideră că explicațiile concernului Moldova Gaz, controlat de Gazprom, nu sunt plauzibile, iar ideea că formula actuală de calcul a prețului este mai convenabilă pentru Moldova decât stabilirea prețului în funcție de cotațiile spot, ar fi contestabilă.

„Conform raportului oficial al companiei mamă – Gazprom, la prețul contractelor de lungă durată față de prețul spot la o zi, Gazpromul a câștigat 47$ la 1000 m3, față de prețul spot la o lună 35$. La o asemenea diferență Moldova și cetățenii săi au pierdut anul trecut (ținând cont de volumul gazelor consumate pentru producerea energiei electrice de malul drept) aproape 120,0 mln $”, au subliniat reprezentanții formațiunii.

Platforma DA califică subiectul aprovizionării Moldovei cu gaze rusești drept subiect cu conotație politico-electorală, precum și drept un instrument economic pentru susținerea separatismului din stânga Nistrului. Mai mult, aceștia au remarcat că finalizarea construcției gazoductului de alternativă Iași-Chișinău a fost artificial tergiversată pe parcursul mai multor ani.

În acest context Platforma DA cere Guvernului informația minuțioasă referitor la următoarele și întreprinderea urgentă a măsurilor:
• de asigurare a Moldovei cu gaze naturale din surse alternative celor din Federația Rusă în baza contractelor spot, cu indicarea detaliilor privind politica de prețuri;
• eliminarea obstacolelor juridice în utilizarea rețelelor de gazoducte ale Moldova Gaz, în situația în care vor fi livrate gaze naturale din alte țări, decât Federația Rusă;
• capacitatea gazoductului Iași-Chișinău ca sursă alternativă de gaze naturale și posibilitatea extinderii acestuia, precum și a termenului estimativ de dare în exploatare a gazoductului și atingerii capacității sale maxime.

Precizăm că, în prezent, Gazprom furnizează gaze în Moldova la prețul de $168, în timp ce traderii ucraineni, care achiziționează gaze la bursele europene de gaze, le vând pe piața din Ucraina cu $70.

NM a analizat cum Moldova achiziționează gaze și cât de avantajos este în realitate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: