ZdG

Procesul Evgheniei Guțul, tergiversat? Avocații cer verificarea constituționalității acuzației

Avocații bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, și șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan, au solicitat trimiterea unei sesizări la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității articolului penal în baza căruia sunt judecate cele două inculpate. O solicitare în acest sens a fost înaintată instanței la ședința de judecată din 3 iunie.

Este vorba despre punctul 5 al articolului 181² din Codul Penal, conform căruia acceptarea conștientă de către un partid politic sau un concurent electoral a finanțării din partea unui grup infracțional organizat sau a unei organizații criminale se pedepsește cu amendă de la 850 la 1 350 de unități convenționale (42 500–67 500 de lei) sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe o perioadă de la 2 la 5 ani.

Avocatul Sergiu Moraru a motivat această cerere prin faptul că articolul menționat din Codul Penal nu prevede o sumă minimă pe care trebuie să o primească o persoană de la un grup infracțional organizat pentru ca aceasta să poată fi acuzată în baza acestui articol. „Rezultă că, chiar și în cazul primirii a doar 20 de lei, această lege poate fi aplicată”, a spus el.

Esența cererii avocaților constă în faptul că lipsa unui prag minim al sumei face aplicarea acestui articol din lege neclară. Aceasta, în opinia avocaților, poate constitui temei pentru declararea articolului ca fiind neconstituțional.

La rândul său, procurorul Cristina Gladcov a declarat că cererea avocaților ar trebui respinsă, întrucât Curtea Constituțională a examinat deja o solicitare similară și a emis o decizie în februarie anul acesta, declarând articolul constituțional. Potrivit ei, Înalta Curte a precizat clar că norma poate fi flexibilă, iar instanța are dreptul să stabilească singură limitele aplicării acesteia.

Avocații au cerut, de asemenea, efectuarea unei expertize a calculelor pe baza cărora procurorii au stabilit suma incriminată inculpatelor. Ei indică faptul că, pe parcursul procesului, apărătorii au descoperit în repetate rânduri erori și inexactități în calculele acuzării, care în unele cazuri ar fi putut ajunge până la 600 000 de lei.

Și în acest caz, procurorul a calificat solicitarea avocaților drept „neîntemeiată”. Mai mult, ea a transmis avocaților și instanței calculele corectate și a menționat că legislația permite acuzării să modifice sumele incriminate sau calculele, atâta timp cât acest lucru nu agravează învinuirea.

Instanța a acceptat cererile pentru examinare și va anunța decizia sa în cadrul următoarei ședințe, programată pentru 6 iunie.

Precizăm că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în instanță cauza împotriva guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Potrivit PA, Evghenia Guțul, activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR”, a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea, Evghenia Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate Guțul a acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva șefei oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare au fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE critică intenția PAS de a include membri ai Platformei DA pe lista electorală: „O abordare periculoasă”

Partidul Social Democrat European (PSDE) condamnă intenția partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) de a include membri ai Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) pe lista sa de candidați la alegerile parlamentare. Potrivit PSDE, această „tentativă nu urmărește consolidarea flancului pro-european, ci monopolizarea lui”.

„PAS vrea să înghită din nou tot flancul pro-european. Moldova are nevoie de o alternativă europeană veritabilă, nu una mimată. PAS nu caută o alianță autentică, ci supunere politică. Invitând pe rând formațiuni mai mici să se alăture, PAS încearcă să controleze din nou întreg spectrul politic pro-european, împiedicând apariția unei alternative europene veritabile. În loc să încurajeze competiția sănătoasă de idei și proiecte pro-europene, PAS recurge la strategii de absorbție și control, încercând să anihileze orice posibilă alternativă politică de centru-dreapta. Este o abordare greșită și periculoasă pentru democrația moldovenească și pentru parcursul european al țării”, se menționează într-un comunicat emis de PDSE.

Reacția PSDE vine după declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a spus într-o emisiune TV că PAS poartă negocieri cu Platforma DA, propunând membrilor acestei formațiuni să participe la alegeri pe listele partidului de guvernare.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a confirmat pentru NewsMaker că poartă discuții cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) privind o eventuală participare comună la alegerile parlamentare din septembrie. Plîngău susține că negocierile durează de mai bine de o lună și au un singur scop – de a preveni revenirea forțelor pro-ruse în Parlamentul Republicii Moldova.

***

Amintim că recent PSDE a lansat inițiativa de a crea o nouă alianță politică – „Alianța Europeană a Moldovei”. Potrivit reprezentanților partidului, această platformă „va pune Moldova pe primul loc” și va deveni „o adevărată alternativă proeuropeană”, „o alianță a partidelor libere, fără compromisuri, care nu-și vând principiile pentru un loc pe listă”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: