NewsMaker / Andrei Mardari

Procuratura Anticorupție, „îngrijorată” de rezultatele concursului pentru funcția de procuror general. Decizia anunțată

Procuratura Anticorupție (PA) își exprimă îngrijorarea față de felul în care a fost organizat concursul pentru funcția de procuror general și rezultatele acestuia. PA susține că este îngrijorată, inclusiv, de conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. Instituția nu a dat nume și nici nu a oferit mai multe detalii la cine sau ce se referă. În schimb, PA anunță că va solicita CSP convocarea Adunării Generale a Procurorilor, cu prezența fizică „în cel mai scurt timp”, după publicarea hotărârii motivate a CSP.

„Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format on-line pentru ziua de 29 februarie 2024 nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opinii individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma în rezultatul comportamentului expus”, susține PA.

În opinia Procuraturii, tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, expună și decidă asupra modului în care s-a desfășurat concursul și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații.

Precizăm că CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată de membrii CSP pe 28 februarie, după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. În continuare, autoritatea urmează să lanseze un nou concurs. Detalii – AICI.

***

Amintim că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

Inundații în România: o persoană a murit, aproape 900 au fost evacuate FOTO/VIDEO

În România, 25 de localități s-au confruntat cu diferite consecințe provocate de ploi abundente, viituri și vânt puternic. În județele Suceava și Neamț s-au înregistrat inundații semnificative, cauzate de revărsarea pâraielor Dârmoxa și Neagra (în Suceava) și a râului Bistrița (în Neamț). O persoană și-a pierdut viața, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate. Informațiile au fost comunicate în dimineața zilei de 28 iulie de către Departamentul pentru Situații de Urgență din România.

În ultimele 24 de ore, 25 de localități din nouă județe ale României (Alba, Arad, Argeș, Botoșani, Harghita, Hunedoara, Neamț, Suceava și Vâlcea) s-au confruntat cu diferite consecințe cauzate de ploi abundente, viituri și vânt puternic. A fost evacuată apa din două locuințe, patru curți, un beci, șapte anexe gospodărești și trei străzi. 25 de copaci și cinci stâlpi de electricitate s-au prăbușit. Două autovehicule au fost avariate.

În județele Suceava și Neamț s-au înregistrat inundații semnificative, generate de revărsarea pâraielor Dârmoxa și Neagra (în Suceava) și a râului Bistrița (în Neamț). Potrivit instituției române, un număr considerabil de gospodării au fost afectate, însă evaluarea exactă este în curs, întrucât situația este în continuă schimbare.

În localitatea Neagra, din județul Suceava, o persoană a fost găsită decedată în albia pârâului cu același nume. Tot în acest județ, mai multe persoane aflate în calea viiturii au fost salvate de echipele de intervenție, iar altele s-au autoevacuat preventiv. În zona localității Broșteni, circulația rutieră a fost temporar perturbată din cauza acumulărilor de apă pluvială și a aluviunilor depuse pe carosabil. De asemenea, traficul este blocat între localitățile Găinești și Slatina. În județul Neamț, inundațiile au afectat grav localitățile Farcașa, Borca și Poiana Teiului. În vederea protejării populației, autoritățile au dispus evacuarea preventivă a 890 de persoane.

Potrivit instituției române, în prezent, pompierii din județele Suceava și Neamț desfășoară intervenții pentru evacuarea apei din mai multe gospodării afectate.

Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Facebook/Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: