Procuratura Generală va sesiza Curtea Constituțională după ce au fost adoptate legile care vizează instituția
Full Article 2 minutes read

Procuratura Generală va sesiza Curtea Constituțională după ce au fost adoptate legile care vizează instituția

Procuratura Generală (PG) va depune, în zilele imediat următoare, o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității modificărilor operate în Legea cu privire la Procuratură. Anunțul a fost făcut pe 24 august, la scurt timp după ce mai multe proiecte de legi care vizează Procuratura au fost adoptate în lectură finală.

„Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, au aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură”, se arată într-o declarație publicată de PG.

Conducerea PG a reiterat că își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate.

„În redacția elaborată de Ministrul Justiției, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului din 24 august, au fost adoptate, în lectură finală, mai multe inițiative legislative elaborare de Partidul Acțiune și Solidaritate: a fost modificată procedura de numire și alegere a menbrilor Consiliului Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor și a fost adoptată Legea care prevede mecanismul de evaluare a activității procurorului general și demitere a acestuia. De asemenea, a fost adoptată Legea care prevede ca directorul Centrului Național Anticorupție să fie numit de Parlament.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: