NewsMaker

Procuratura Generală va sesiza Curtea Constituțională după ce au fost adoptate legile care vizează instituția

Procuratura Generală (PG) va depune, în zilele imediat următoare, o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității modificărilor operate în Legea cu privire la Procuratură. Anunțul a fost făcut pe 24 august, la scurt timp după ce mai multe proiecte de legi care vizează Procuratura au fost adoptate în lectură finală.

„Parlamentul Republicii Moldova, în regim de urgență, ignorând procedurile de transparență decizională, fără a lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată, au aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură”, se arată într-o declarație publicată de PG.

Conducerea PG a reiterat că își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate.

„În redacția elaborată de Ministrul Justiției, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului din 24 august, au fost adoptate, în lectură finală, mai multe inițiative legislative elaborare de Partidul Acțiune și Solidaritate: a fost modificată procedura de numire și alegere a menbrilor Consiliului Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor și a fost adoptată Legea care prevede mecanismul de evaluare a activității procurorului general și demitere a acestuia. De asemenea, a fost adoptată Legea care prevede ca directorul Centrului Național Anticorupție să fie numit de Parlament.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: