Procurorii cer permisiunea CEC-ului pentru a-l aduce forțat pe Cavcaliuc la Procuratura Sângerei
Full Article 3 minutes read

Procurorii cer permisiunea CEC-ului pentru a-l aduce forțat pe Cavcaliuc la Procuratura Sângerei

Procuratura raionului Sângerei solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC) să permită aducerea forțată a liderului Partidului Acasă Construim Europa (PACE) Gheorghe Cavcaliuc în fața procurorilor. Informația a fost confirmată pentru NM de către reprezentanta Procuraturii Generale Maria Vieru pe 3 iunie.

Contactată de NM, Maria Vieru a precizat că este vorba despre dosarul în care este vizat Gheorghe Cavcaliuc în urma incidentului în care vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, a fost stropit cu verde de briliant.

„Întrucât președintele partidului PACE refuză să se prezinte la Procuratură pentru a fi pus sub învinuire în dosarul ”verde de briliant”, iar între timp a obținut statutul de candidat la funcția de deputat, fiindu-i aplicabile garanțiile reglementate prin art.51 al Codului Electoral, Procuratura raionului Sângerei a înaintat CEC un demers pentru a obține consimțământul de a-l aduce forțat în fața procurorilor pentru a-i înainta acuzarea și a transmite dosarul în judecată”, a menționat reprezentanta Procuraturii Generale.

De asemenea, Maria Vieru a precizat că „legislația nu prevede un termen” cu privire la răspunsul CEC într-o astfel de situație.

Reacția liderului PACE Gheorghe Cavcaliuc o puteți vedea AICI.

***

Pe 21 mai, Procuratura Generală a confirmat pentru NM că Cavcaliuc a fost citat pentru a fi pus sub învinuire și informat despre finalizarea urmăririi penale în dosarul „verde de briliant”, cu ulterioara trimitere a dosarului în judecată. Potrivit sursei citate, Cavcaliuc a refuzat să se prezinte, motivând că s-a înregistrat în cursa electorală în calitate de candidat la funcția de deputat și în conformitate cu art.51 din Codul electoral a solicitat suspendarea tuturor activităților procesuale în privința sa, până la finalizarea alegerilor.

În acest context, Procuratura raionului Sângerei a solicitat consimțământul Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru tragerea lui Cavcaliuc, împreună cu alți patru colegi implicați în dosarul „verde de briliant” la răspundere penală, aplicarea măsurilor preventive și deferirea cauzei penale justiției. Prin urmare, ieri, 20 mai, CEC a decis că pentru finalizarea urmăririi penale pe acest caz nu este nevoie de consimțământul CEC deoarece activitățile procesuale au fost realizate până la înregistrarea partidului PACE și a listei candidaților la CEC.

***

Amintim că pe 6 aprilie, în jurul orei 18.00, trei reprezentanți ai Partidului PACE în comun cu preşedintele oficiului teritorial al aceluiași partid au mers la domiciliul lui Tudor Tutunaru, vicepreședintele raionului Sângerei. Aflându-se la intrare în gospodăria acestuia, l-au stropit cu verde de briliant, provocându-i arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Aceștia și-au motivat acțiunile prin faptul că Tutunaru s-ar fi vaccinat împotriva COVID-19 și nu a dat posibilitatea medicilor să se vaccineze.

Pe 22 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că Gheorghe Cavcaliuc a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare în dosarul „verde de briliant”: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Menționăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: