Procurorii europeni vor monitoriza cum Moldova utilizează banii alocați? Răspunsul Laurei Codruța Kovesi

Oricare cetățean moldovean poate sesiza Parchetul European dacă are informații despre eventuale infracțiuni cu fonduri europene. Procurorii europeni au competențe de a se pronunța și în cazul țărilor care nu fac parte din Uniunea Europeană, cum este și Moldova sau Ucraina. Precizările au fost făcute de șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi. Ea a venit cu un apel către cetățenii moldoveni, dacă au informații despre fapte care implică fraude cu fonduri europene sau corupția cu fonduri europene, să se adreseze direct Parchetului European. Potrivit Laurei Codruța Kovesi, au fost cazuri în care în investigațiile Parchetului European s-au observat legături cu Republica Moldova. „Sunt cazuri care au vizat contrabandă, fraudă cu TVA și diverse tipuri de fraudă cu fonduri europene”, a menționat ea. 

Șefa Parchetului European Laura Codruța Kovesi a fost întrebată, la Luxemburg, de jurnaliștii din Moldova când se poate de apelat la procurorii europeni.

Ori de câte ori este o infracțiune care ar atrage competența Parchetului European și aici vorbim în general de fraude cu fonduri europene, fraude cu TVA dacă pagubele sunt peste 10 milioane de euro sau dacă avem o infracțiune de corupție, de crimă organizată sau spălare de bani în legătură cu aceste infracțiuni care vizează fondurile europene. Oricine ne poate sesiza, putem fi sesizați de autoritățile naționale dar și de oricare cetățean moldovean, care are o informație despre aceste infracțiuni”, a menționat șefa Parchetului European.

Întrebată dacă procurorii europeni vor monitoriza felul în care Moldova utilizează banii alocați, Laura Codruța Kovesi a spus că „în acest moment, Parchetul European are competență și pentru țările terțe cum le denumim noi, pentru țările care nu fac parte din Uniunea Europeană cum este și Moldova, cum este și Ucraina”.

Întotdeauna noi avem această competență dacă se comit una din infracțiunile care cade în competența parchetului european și anume frauda cu fonduri europene. În toate aceste situații, noi fie ne putem sesiza din oficiu dacă avem aceste informații dar trebuie să subliniez că nu este treaba procurorilor să detecteze infracțiuni, detectarea infracțiunilor se face de către poliție, de către instituțiile financiare, de către autoritățile de management care gestionează aceste fonduri europene. Deci, noi ne putem sesiza pe baza unor rapoarte oficiale care ne vin sau chiar din articole publicate de jurnaliști sau, în cele mai multe din situații, ne putem sesiza în urma unor plângeri pe care le primim de la cetățeni. Repet acest mesaj către cetățenii moldoveni, dacă aveți informații despre fapte care implică fraude cu fonduri europene sau corupția cu fonduri europene vă puteți adresa Parchetului European direct”, a comunicat Laura Codruța Kovesi.

La precizarea jurnaliștilor dacă există momentan vreun control pentru felul cum Moldova utilizează fondurile europene, șefa Parchetului European a menționat: „Noi am avut cazuri în care am lucrat împreună cu autoritățile din Moldova pe diverse infracțiuni care cad în competența Parchetului European. N-aș putea să vă zic exact numărul de investigații, dar am avut câteva investigații și în investigațiile Parchetului European am văzut legături cu Republica Moldova, în special din ce îmi amintesc sunt cazuri care au vizat contrabandă, fraudă cu TVA și diverse tipuri de fraudă cu fonduri europene”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: