cna.md

Profilul infractorului, acuzat de corupție în Moldova. CNA: bărbatul are până la 50 de ani, femeia – între 30 şi 59 de ani 

Centrul Național Anticorupție (CNA) a elaborat un studiu privind profilul infractorului acuzat de fapte de corupție în anul 2021. Documentul reprezintă o analiză a circa 140 de sentințe în privința a 180 de inculpați, pronunțate de instanțele judecătorești pe cauzele de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență, luare de mită, precum şi primirea de remunerații ilicite pentru îndeplinirea lucrărilor legate de deservirea populației, în 2021.

CNA spune că la baza structurării portretului persoanei acuzate pentru fapte de corupție, au stat următoarele criterii: vârsta, sexul, studiile, locul de muncă, tipul funcției, antecedentele, dar și valoarea mitei oferite sau pretinse.

Reieșind din aspectele analizate, aproape 86% dintre subiecții actelor de corupere pasivă, corupere activă şi trafic de influență sunt bărbați, pe când femeile acuzate de corupție reprezintă 14%.

În cazurile de trafic de influență, care reprezintă 60 la sută din sentințele analizate, ponderea în funcție de gen rămâne aceeași, iar în cazurile de corupere pasivă, cota femeilor inculpate este egală cu cea a bărbaților. Situația se schimbă în cazurile de corupere activă, care reprezintă 27% din totalul sentințelor analizate, unde doar 10 % din inculpați sunt femei, iar restul 90 % sunt bărbați.

În general, bărbatul implicat în infracțiuni de corupție are până la 50 de ani, deține studii superioare și este la prima abatere de ordin penal. De regulă, acesta activează în sectorul privat sau nu este angajat în câmpul muncii, este orientat să comită actele de corupție în stradă, în localuri publice sau sediile autorităților publice, este precaut la momentul săvârșirii infracțiunii, iar interesul criminal se manifestă în domeniile servicii publice, justiție, securitatea circulației rutiere, frontieră de stat, vamă, învățământ şi ordine publică. Totodată, bărbatul corupt este predispus să-și recunoască vina imputată.

Potrivit studiului, profilul femeii corupte este caracterizat de vârsta cuprinsă între 30 şi 59 de ani și studii superioare. Aceasta activează în sectorul public, este la prima abatere de ordin penal și nu este dispusă să-și admită vinovăția în săvârșirea actelor de corupție. În același timp, valoarea medie a mitei oferite şi primite de către femei (14 044 de lei) este mai mică decât mita oferită și acceptată de bărbați (21 340 de lei).

Referitor la valoarea mitei pentru fiecare tip de infracțiune de corupție în parte, autorii studiului au stabilit că cea mai mare mită a fost oferită în cazurile de trafic de influență, manifestate preponderent în domeniul justiției.

Tot în justiție, se înregistrează 7 din 10 cazuri cu cea mai mare mită (cuprinsă între 98 300 și 417 402 lei), media acesteia constituind circa 169 000 de lei. Pe de altă parte, în cazurile de corupere pasivă, valoarea medie a mitei este de 14 242 de lei, poate ajunge până la 200 000 de lei și a fost cerută în mare parte de funcționari din sistemul de ordine publică, învățământ și medicină.

Mai multe detalii privind profilul subiecților acuzați de corupție, puteți găsi aici.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Film despre Moldova, difuzat de Netflix/ Sicrie aduse la Președinție/ Bătaia între eleve, investigată

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Film despre Moldova, disponibil pe Netflix în toată lumea
— Două sicrie în fața Președinției: cinci tineri reținuți
— Perciun: a fost deschis dosar penal în cazul elevei agresate
— Plîngău lasă șefia Platformei „DA” și merge cu pas la parlamentare
— Reacții la anunțul lui Plîngău: demnitatea în schimbul funcției?
— Propunerea PNM: închisoare pentru negarea crimelor comunismului
— Leii de mare și foci, în Moldova. Cum au ajuns la noi?
— Lipsiți de cetățenie pentru că s-au înrolat în armata rusă
— PAS, acuzat de PSDE că vrea să monopolizeze segmentul pro-UE
— Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?
— Cod roșu, portocaliu și galben: tot mai puțină apă în râuri
— UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: