Programul funeraliilor lui Ion Druță: când și unde cetățenii își pot lua rămas bun de la scriitor 
Full Article 3 minutes read

Programul funeraliilor lui Ion Druță: când și unde cetățenii își pot lua rămas bun de la scriitor 

Ministerul Culturii al Republicii Moldova a anunțat programul funeraliilor scriitorului Ion Druță. Instituția a precizat că programul a fost elaborat în conformitate cu testamentul lui Druță. Se menționează că scriitorul va fi înmormântat pe 2 octombrie, după ora 14:30, la Lumânarea Recunoștinței din Soroca. În aceeași zi compania publică „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhivă, realizate în baza operelor lui Druță.

Ministerul Culturii a anunțat pe 30 septembrie programul funeraliilor prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță „elaborat în conformitate cu testamentul scriitorului”.

Potrivit instituției, pe 2 octombrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău va avea loc o ceremonie funerară. Aceasta se va desfășura începând cu ora 09:00 și până la 11:00.

După ora 11:30, Ion Druță va fi transportat spre municipiul Soroca. La ora 14:00, la Lumânarea Recunoștinței din Soroca va avea loc o slujbă religioasă.

Scriitorul Ion Druță va fi înmormântat după ora 14:30, la Lumânarea Recunoștinței.

Ministerul Culturii a adăugat că va omagia memoria și contribuția lui Ion Druță la dezvoltarea literaturii și culturii române, prin organizarea unei serii de evenimente speciale, inclusiv o expoziție retrospectivă, spectacole teatrale și publicarea unei ediții aniversare a operei sale.

Totodată, în ziua de 2 octombrie 2023, compania „Teleradio-Moldova” va difuza programe din arhiva companiei, realizate în baza operelor scriitorului Ion Druță.

***

Scriitorul și dramaturgul moldovean Ion Druță s-a stins din viață în dimineața zilei de 28 septembrie, la Moscova. Informația a fost făcută publică de către editura Cartier. Iar directorul editurii Gheorghe Erizanu a dezvăluit copia electronică a testamentului lui Druță. Scriitorul a menționat că își dorește să fie înmormântat la Soroca, la Lumânarea Recunoștinței.

Testamentul lui Ion Druță va fi îndeplinit. Presa locală a scris pe 30 septembrie că scriitorul va fi înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței. Zilele trecute, ministrul Culturii Sergiu Prodan declara că instituția, la conducerea căreia se află, este gata să ofere ajutor familiei lui Ion Druță în cazul în care vor dori să facă înhumarea în Moldova.

Ziua de 2 octombrie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

Pe 3 septembrie, Ion Druță a împlinit 95 de ani. El s-a născut 1928, în comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, astăzi – raionul Donduşeni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: