Parlamentul a aprobat, în ședința din 19 noiembrie, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative. Acesta are drept scop consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, reglementare și supraveghere bancară ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Au fost modificate Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul de procedură civilă, Legea privind redresarea și rezoluția băncilor și Legea privind activitatea băncilor.
Principalele prevederi ale proiectului vizează răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al BNM, mecanismul de determinare a mărimii prejudiciului material cauzat, modul de atragere la răspundere a membrilor organelor de conducere a BNM.
Proiectul a fost elaborat de Banca Națională a Moldovei. Potrivit autorilor, acesta vine să îmbunătățească reglementările aferente cadrului de înlăturare a acționarilor neconformi din sectorul bancar, regimului compensațiilor pentru daunele cauzate de actele emise de BNM și cele aferente autonomiei și responsabilizării regulatorului bancar.
Aprobarea proiectului face parte din angajamentele în cadrul Programului Guvernului Republicii Moldova și Fondului Monetar Internațional.
***
Anterior, NM a scris că, printre condiționalitățile solicitate de FMI, se numără o mai mare independență a BNM în adoptarea deciziilor privind supravegherea bancară. Mai exact, deciziile nu vor putea fi anulate sau sistate decât de Curtea Supremă de Justiție. Proiectul de lege presupune modificări ale Codului Administrativ și al celui Penal, dar și al altor legi. Acesta a fost propus pentru consultări de Ministerul Finanțelor încă în septembrie.
Anul acesta, autoritățile Moldovei au sperat că vor primi de la FMI prima tranșă din cele șase planificate – puțin peste 93 milioane de dolari. Acești bani – aproape 1,5 miliarde de lei – sunt incluși în buget.
Mai multe detalii la acest subiect puteți citi în articolul „Moldova ar putea rămâne anul acesta fără banii de la FMI. De ce tac autoritățile?”
***
Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina noastră de Facebook.