Promo-LEX îi face din deget lui Grosu, după prima ședință a Parlamentului din această sesiune: „Insultele – un comportament inadmisibil”
Full Article 2 minutes read

Promo-LEX îi face din deget lui Grosu, după prima ședință a Parlamentului din această sesiune: „Insultele – un comportament inadmisibil”

„Un comportament inadmisibil” – așa a calificat Promo-LEX adresarea de insulte de către deputați, inclusiv președintele Parlamentului, Igor Grosu, în timpul ședințelor plenare. Asociația l-a îndemnat pe speakerul Legislativului, în sinteza pe care a făcut-o după prima ședință plenară din sesiunea de primăvară, „să se abțină de la încălcarea Regulamentului și să demonstreze o conduită de urmat pentru deputați”.

Parlamentul s-a întrunit pe 1 februarie în prima ședință plenară din această sesiune. La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 94 din 99 de deputați, inclusiv cei din fracțiunea ex-Partidului „ȘOR”, care au boicotat constat ședințele plenare de anul trecut. De asemenea, la ședință au participat și foștii socialiști Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, care au părăsit rândurile BCS în 2023, după ce s-au alăturat Partidului „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ședința a fost marcată de mai multe replici între deputați, precum și de ignorarea în totalitate a propunerilor la ordinea de zi, venite din partea opoziției. Detalii – AICI.

În sinteza publicată, Promo-LEX a amintit că președintele ședinței este „cel care trebuie să supravegheze și să asigure ordinea și respectarea regulilor stabilite în cadrul ședinței plenare și, după caz, să cheme la ordine sau să aplice sancțiuni”.

Potrivit asociației, respingerea de către majoritatea parlamentară a propunerilor opoziției de a constitui comisii de anchetă (2) și de a audia în plen demnitari și conducători a autorităților publice (cel puțin 9), „confirmă constatările anterioare privind caracterul deficitar al controlului parlamentar”. Promo-LEX reamintește, în acest context, că pe „perioada acestei legislaturi, toate solicitările deputaților din opoziție de a constitui comisii au fost constant respinse”.

„În acest mod, lipsa de consens politic și a unor drepturi garantate opoziției parlamentare devin un impediment esențial în exercitarea unor forme de control parlamentar”, susține Promo-LEX.

Potrivit asociației, transparența decizională a ședinței plenare din 1 februarie a fost afectată în proporție de 59%.

De menționat că deputații se vor întruni în ședință plenară, din nou, pe 15 februarie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: