Promo-LEX îl îndeamnă pe Grosu să asigure ordinea la Parlament. Asociația amintește de momentul discursului Nataliei Gavrilița 
Full Article 4 minutes read

Promo-LEX îl îndeamnă pe Grosu să asigure ordinea la Parlament. Asociația amintește de momentul discursului Nataliei Gavrilița 

Asociația Promo-LEX a monitorizat ședința Parlamentului din 2 februarie. Prima ședință plenară din sesiunea de primăvară a anului 2023. Asociația menționează că ședința s-a desfășurat cu încălcarea mai multor proceduri legislative. Promo-LEX dă de înțeles că președintele Parlamentului Igor Grosu trebuia să aplice sancțiuni atunci când subiectul privind prelungirea stării de urgență a stârnit agitație și a fost tulburată activitatea plenului. Totodată, Asociația îndeamnă șefia Parlamentului să asigure ordinea și respectarea Regulamentului legislativului. 

Asociația Promo-LEX menționează, pe 4 februarie, că Biroul permanent al Parlamentului nu a respectat procedura de întocmire, iar Parlamentul – procedura de aprobare și publicare a ordinii de zi a primei ședințe.

Transparența decizională a fost și ea afectată, susține Asociația.

„Pentru 2 proiecte a fost solicitată de către Guvern (1) și deputații PAS (1) examinarea în mod prioritar. Notăm că, în cazul proiectului înaintat la inițiativa deputaților PAS nu este clar temeiul legal și motivul acordării regimului de prioritate, deoarece Regulamentul Parlamentului reglementează acordarea priorității propunerilor Președintelui, prim-ministrului și a opoziției parlamentare la întocmirea ordinii de zi”, precizează Asociația.

La fel se menționează că în ziua ședinței plenare nu au fost publicate 5 rapoarte ale comisiilor permanente, iar în cazul a 9 proiecte de acte normative – actele aferente.

„Nu s-a respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul unui proiect. Totodată, proiectul de lege nr. 14 din 02.02.2023 a fost înregistrat și inclus pe ordinea de zi în ziua ședinței, a fost votat în două lecturi și nu a fost publicat pe pagina web oficială a Parlamentului”, mai spune Asociația.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au părăsit sala de ședințe în momentul în care a fost pus în discuție proiectul privind prelungirea stării de urgență. Acest subiect a stârnit agitație și tulburarea activității plenului prin blocarea tribunei centrale și schimb de replici între deputații BCS și PAS.

Astfel, Promo-LEX atrage atenția că potrivit art. 132 din Regulamentul Parlamentului se interzice tulburarea dezbaterilor sau crearea agitației în sala de ședințe, precum și blocarea tribunelor sau crearea unor condiții de imposibilitate a continuării ședinței.

„Pentru încălcarea acestor prevederi se aplică sancțiuni. Totuși, în acest caz, președintele Parlamentului nu a aplicat și nici nu a propus aplicarea sancțiunilor. În context, Promo-LEX îndeamnă deputații să se abțină de la tulburarea ordinii și întreruperea lucrărilor Parlamentului, iar Președintele ședinței să asigure ordinea și respectarea Regulamentului legislativului”, se arată în declarația Asociației.

***

Menționăm că în timpul discursului premierului Natalia Gavrilița de la tribuna Parlamentului, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au intervenit. Cei din urmă au anunțat că părăsesc sala de ședință și nu sunt de acord cu prelungirea stării de urgență. Astfel au ieșit cu pancarte în fața premierului, după care au părăsit sala legislativului.

Ulterior, și deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a intervenit. Deși deputații Partidului au anunțat că boicotează ședința, Tauber și-a făcut apariția în sala plenului și i-a adus cătușe Nataliei Gavrilița. Președintele Parlamentului Igor Grosu a intervenit cu următoarea mențiune: „Doamna deputat, vă rog la procuratură vă adresați cu acest recvizit. Noi suntem în deliberări”.

Ulterior, Grosu a îndemnat deputații să revină la discuția despre starea de urgență: „Revenim. Nu insistați, dumneaei are agenda ei. Lăsați-o vă rog frumos”.

În cele din urmă, Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru prelungirea stării de urgență. Astfel, majoritatea deputaților a susținut propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale de a prelungi starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu 4 februarie 2023. Decizia a fost susținută de 60 de deputați. Un vot a fost împotrivă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: