PSRM a organizat un flashmob în fața clădirii Președinției. A cerut asigurarea păcii în țară
Full Article 4 minutes read

PSRM a organizat un flashmob în fața clădirii Președinției. A cerut asigurarea păcii în țară

Mai mult de o sută de persoane au participat, pe 25 februarie, la un flashmob intitulat „Pentru Pace”, organizat de Partidului Socialiștilor (PSRM). Participanții au cerut autorităților moldovenești să asigure pacea și bunăstarea în țară. Subiectul a fost legat de zvonurile din jurul agravării situației de securitate din Transnistria.

Manifestanții au adus pancarte cu mesajele „Moldovenii sânt popor pașnic”, „Noi vrem pace”, „Asigurați pacea”. Ei au scandat „Moldova pentru pace” și „Noi nu vrem război”.

Elena Beliacova, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a amintit statutul de neutralitate din Constituția țării.

„Noi trebuie să facem orice pentru a nu admite un conflict pe pământul nostru, trebuie să facem totul pentru a nu permite escaladarea conflictului din Transnistria. Garanție pentru asta trebuie să fie legile noastre, iar cea mai importantă lege a noastră este Constituția. În ea există articolul 11, care prevede neutralitatea țării noastre. Asta este ceea ce trebuie să apărăm și să consolidăm. De aceea cred că toți o să fim de acord cu faptul că noi suntem pentru pace, iar autoritățile și partidele politice trebuie să facă totul pentru a o păstra. Moldova a fost, este și va fi un teritoriu al păcii”, a spus deputata.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a declarat că cetățenii sunt speriați de ceea ce se întâmplă în jurul Republicii Moldova.

„Cu părere de rău observăm că zilnic vin mesaje care promovează panica în societate. Misiunea guvernării Republicii Moldova este de a aduce liniștea și pacea în societate. Instituțiile statului trebuie să asigure această pace. Instituțiile statului trebuie să asigure ordine și stabilitate în Republica Moldova. Dar tot mai mulți exponenți ai guvernării vin cu mesaje radicale și promoveză ură și dezbinare. Aceste practici categoric trebuie oprite. Mesajale dvs. de astăzi vor ajunge în Parlamentul Republicii Moldova”, a spus deputatul.

El a declarat că deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor intenționează să propună Parlamentului adoptarea unei declarație privind consolidarea păcii și garanțiile de securitate.

NM a contactat reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, dar aceștia au refuzat să comenteze declarațiile făcute de participanții flashmob-ului.

Precizăm că, pe 24 februarie, PSRM nu a venit cu nicio declarație oficială față de împlinirea unui an de razboi, însă au publicat un comunicat despre întrevederea cu ambasadorul Belarusului.

***

Amintim că Ministerului rus al Apărării, în dimineața zilei de 23 februarie, declara că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”.

La rândul lor, autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a venit cu un nou mesaj. Instituția a insistat că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană.

Ulterior, Institutul American pentru Studiul Războiului a declarat că Moscova ar putea crea condiții pentru o operațiune sub un drapel străin în Republica Moldova și la granița belarus-ucraineană.

Într-o reacție, Ucraina a îndemnat Republica Moldova să nu asculte „niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării”. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak a menționat că Rusia folosește „permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări”. Potrivit lui Podoleak, unica țară care poate desfășura acțiuni provocatoare în Moldova „și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”.

Ministerul rus al Apărării, pentru a doua oară – pe 23 februarie, a anunțat că Ucraina are în plan să invadeze regiunea transnistreană. În seara zilei de ieri, instituția a venit cu un nou mesaj în acest sens.

Mai târziu, Ministerul Apărării de la Chișinău a informat că monitorizează toate evenimentele, acțiunile și schimbările care au loc în regiune și pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol.

Pe 24 februarie, Ministerul Afacerilor Externe rus a declarat din nou că Ucraina are în plan să invadeze regiunea transnistreană. Autoritățile de la Kremlin au spus că forțele armate ruse vor răspunde în mod adecvat provocărilor „din partea regimului de la Kiev”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: