Purtătoarea de cuvânt a Președinției, despre imaginile trucate în care apare Maia Sandu: „Falsurile mediatice sunt un pericol pentru orice societate”
Full Article 3 minutes read

Purtătoarea de cuvânt a Președinției, despre imaginile trucate în care apare Maia Sandu: „Falsurile mediatice sunt un pericol pentru orice societate”

Purtătoarea de cuvânt a președintei țării Maia Sandu susține că falsurile mediatice reprezintă un pericol pentru societate, iar statul trebuie să se implice pentru a le combate. Declarația a fost făcută pe 5 august, la solicitarea NM de a comenta materialul publicat de Jurnal TV, conform căruia omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului chipurile primește un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Atât Veaceslav Platon, cât și Ilan Șor au negat implicarea în acest caz.

„Ceea ce am văzut ieri confirmă o dată în plus lucrurile pe care doamna Președintă Maia Sandu le-a spus și cu alte ocazii: falsurile mediatice sunt un pericol pentru orice societate – mai ales pentru o societate care se vrea liberă și democratică – și este nevoie de implicarea statului, inclusiv prin reglementări de ordin legislativ”, a menționat Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a președintei țării.

Amintim că, pe 4 august, Jurnal TV a publicat un material video, potrivit căruia omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului chipurile primește un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit autorilor investigației, înregistrarea video ar fi urmat să fie difuzată pe finalul campaniei parlamentare, însă planul ar fi fost dejucat de SIS. Parlamentarul vizat Ilan Șor susține că imaginile sunt un fals.

Într-un comentariu pentru NM, Veaceslav Platon a negat vehement orice implicare și a menționat că va acționa în judecată jurnaliștii care au publicat materialul respectiv.

A venit cu o reacție și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției au menționat că, la data de 7 iulie curent, PCCOCS de comun cu SIS, au efectuat percheziție în dosarul inviolabilității vieții personale a unui judecător. Aceasta a fost desfășurată la unul dintre figuranții care au organizat activitatea infracțională în privința judecătorului. Alte acțiuni de urmărire penală pe adresa indicată nu s-au efectuat.

În cadrul percheziției la fața locului NU au fost ridicate calculatoare, ci doar două telefoane mobile, care, conform procedurilor legale, au fost transmise pentru efectuarea constatărilor tehnico-științifice.

Procuratura nu a identificat în activitatea proprie și probatoriul acumulat temeiuri de a se autosesiza asupra vreunei fapte infracționale, decât cele investigate conform legii. Mai mult, deocamdată, pe adresa instituției nu a parvenit vreo sesizare cu privire la pretinsa denigrare a imaginii, ce ar rezulta inclusiv din trucarea unor date în ajunul alegerilor parlamentare din iulie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: