Putin i-a acordat cetățenia rusă unui fost viceprim-ministru și ministru al Economiei din Moldova
Full Article 2 minutes read

Putin i-a acordat cetățenia rusă unui fost viceprim-ministru și ministru al Economiei din Moldova

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat pe 9 ianuarie un decret prin care acordă cetățenia rusă pentru 44 de străini. Printre ei se numără și fostul viceprim-ministru și ex-ministru al Economiei din Republica Moldova Andrei Cucu, precum și alte nume sonore, scrie Novaya Gazeta.

Andrei Cucu a condus Ministerul Economiei al Republicii Moldova din 2000 până în 2001, în perioada în care Dumitru Braghiș era prim-ministru al țării. Ulterior, Cucu a fost numit viceprim-ministru în guvernul lui Vasile Tarlev. La 4 februarie 2002, el a fost demis din funcție. Împreună cu Cucu, a primit cetățenia rusă și soția sa, Maria, scrie sursa citată.

Printre cei 44 de cetățeni străini care au primit cetățenia rusă se numără și boxerul american Kevin Johnson, jurnaliștii străini de la RT Peter Lavelle și Roman Zyskin, medicul croat care luptă în Ucraina de partea Forțelor Armate Ruse Mirella Jakupanec, bosniacul Ratko Samats, acuzat de crime de război, descendentul Ecaterinei a II-a din SUA Andrei Kalageorgi și alții.

Citește mai multe despre cele mai faimoase personalități care au primit cetățenia rusă, în materialul Novaya Gazeta. Detalii – AICI.

Amintim în acest context că Putin a semnat pe 18 decembrie 2023 un decret prin care simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru cetățenii din Republica Moldova, Kazahstan și Belarus. În reacție, prim-ministrul de la Chișinău, Dorin Recean, a calificat decizia lui Putin drept o încercare a regimului de la Moscova de a recruta „carne de tun” pentru invazia rusă asupra Ucrainei.

Precizăm că, în prezent, în Rusia se află între 150 000 și 200 000 de cetățeni moldoveni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: