Putin pentru totdeauna? Președintele Rusiei ar putea avea un număr nelimitat de mandate
Full Article 2 minutes read

Putin pentru totdeauna? Președintele Rusiei ar putea avea un număr nelimitat de mandate

Preşedintele rus Vladimir Putin aflat în cel de-al patrulea mandat, a anunțat marți că susține un amendament la Constituție propus de propriul său partid care i-ar permite să aibă un număr nelimitat de mandate. Totuși, cea care va trebui să decidă dacă el va putea sau nu să candideze din nou, după adoptarea vastei sale reforme a Constituţiei, este Curtea Constituţională, informează AFP, potrivit Agerpres.

Susţinând un discurs în faţa parlamentarilor ruşi, Putin a estimat ca fiind „posibil să fie „resetat” contorul ce limitează la două mandate prezidenţiale”, după adoptarea revizuirii Constituţiei, ceea ce i-ar permite să candideze din nou după încheierea mandatului său actual, în 2024.

Propunerea de amendare a Constituției a venit din partea deputatei Valentina Tereșkova (Partidul Rusia Unită).

„Nu e vorba despre Putin, e vorba despre noi, poporul rus, și viitorul nostru. De ce să complicăm lucrurile și să creăm obstacole inutile? Trebuie să planificăm totul onest și deschis”, a spus inițiatoarea amendamentului, Valentina Tereșkova, potrivit agenției TASS.

„În principiu, această opţiune ar fi posibilă, însă cu o condiţie: în cazul în care Curtea Constituţională va conchide oficial că un asemenea amendament nu contravine legii fundamentale” şi „doar dacă cetăţenii susţin un asemenea amendament în timpul votului naţional din 22 aprilie”, a declarat Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a afirmat de asemenea că „o putere prezidenţială puternică este absolut necesară pentru Rusia” şi că „situaţia economică şi securitară actuală o reaminteşte încă o dată”.

Recunoscând că „ruşii trebuie să aibă în orice fel de alegeri o alternativă”, el a estimat cu toate acestea că „stabilitatea este poate mai importantă şi trebuie să fie prioritară”.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat de asemenea împotriva organizării de alegeri legislative anticipate, solicitate de mai mulţi deputaţi pe fondul profundei reforme constituţionale dorite de preşedintele rus. „Nu văd necesitatea de a organiza alegeri legislative anticipate”, a spus el.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: