Rabinul-șef al Moscovei în exil Pinchas Goldschmidt s-a întâlnit la Chișinău cu ministrul moldovean al Culturii
Full Article 2 minutes read

Rabinul-șef al Moscovei în exil Pinchas Goldschmidt s-a întâlnit la Chișinău cu ministrul moldovean al Culturii

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a avut o întrevedere cu Pinchas Goldschmidt, rabinul-șef al Moscovei, care a părăsit Rusia, pronunțându-se împotriva răsboiului. Acesta s-a stabilit în Israel, dar continuă să susțină refugiații ucraineni și comunitatea evreiască din spațiul ex-sovietic, în mod special.  

La întâlnire, Goldshmidt a fost însoțit de către Mihail Finchel, director adjunct al CRIO Agudat Israel din Moldova.

Oficialii s-au referit la criza refugiaților, dimensiunea mobilității umane și provocările asociate, precum și prioritățile cooperării dintre Republica Moldova și Israel, în special în domeniul turismului și HORECA.

Pinchas Goldschmidt s-a arătat interesat de restabilirea traseelor memoriei, a culturii și tradițiilor poporului evreiesc în Republica Moldova și valorificarea turistică a acestora.

Părțile au menționat posibilitatea, făcând apel la tehnologii și cercetări istorice, de a reconstitui fapte, oameni, povești și locuri și a le pune la dispoziția turiștilor în format audio și video.

În curând ar putea, cu susținerea Ministerului Culturii, a altor parteneri, precum și a investitorilor care susțin comunitatea evreiască, – să fie creată o platformă cu astfel de servicii turistice pentru străini.

De asemenea s-a abordat probleme de patrimoniu imobil cu valoare istorică pentru comunitatea evreiască, pe care aceștia ar putea să le reabiliteze și valorifice.

NewsMaker a publicat și un interviu în rusă cu Pinchas Goldschmidt.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: